
Ξεκινά τη Δευτέρα 1 Ιουλίου η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συμβάλλει στις ανακτήσεις οφειλών, που ήταν σε καθυστέρηση ενενήντα ημερών ήδη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018, βάζοντας τέλος στην εποχή των των στρατηγικών κακοπληρωμών.
Μάλιστα μιας και οι τράπεζες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για το νέο μέτρο, εως τέλος Ιουλίου αναμένεται και η έγκριση της DGComp για την κρατική επιδότηση των δανείων που θα κριθούν επιλέξιμα προς ρύθμιση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Η κρατική επιδότηση για τα στεγαστικά δάνεια θα κυμανθεί από 20% έως 50% της μηνιαίας δόσης, αναλόγως της εισοδηματικής και της οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη, ενώ η αντίστοιχη επιδότηση για τα επιχειρηματικά δάνεια που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο θα ανέρχεται στο 30% της δόσης του δανείου που θα διαμορφωθεί μετά τη ρύθμιση της οφειλής.
Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα αποπληρώνουν ύψος οφειλής μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους, με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 έτη.
Βασικά κριτήρια για την παροχή προστασίας στην πρώτη κατοικία
- Αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας
- Ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη
Αναλυτικά, τίθεται πλαφόν στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας στις 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ για όλες τις άλλες κατηγορίες δανείων (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, όλα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία) το ανώτατο όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.
Παράλληλα, το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη (όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης) δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια και 100.000 για τα επαγγελματικά.
Επιπλέον Κριτήρια
Για τα περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας του δανειολήπτη ορίζονται ως πλαφόν οι 80.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και οι 15.000 ευρώ για την αξία της κινητής περιουσίας. Ειδικότερα, η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του αιτούντος, του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ. Ο περιορισμός αυτός ισχύει μόνο αν το σύνολο των υπό ρύθμιση οφειλών είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ. Αν υπάρχουν καταθέσεις, χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή πολύτιμα μέταλλα, η συνολική αξία αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Τέλος, κριτήριο επιλεξιμότητας θα είναι και τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται με βάση τις δαπάνες διαβίωσης της δεύτερης ομάδας, που περιλαμβάνουν τις βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επιπλέον δαπάνες εστίασης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.
Ενδεικτικά, το ετήσιο καθαρό εισόδημα με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης της δεύτερης ομάδας, κινείται από 7.337 ευρώ για τον άγαμο, 12.412 ευρώ για το ζευγάρι και φτάνει τα 24.232 ευρώ για ζευγάρι με 4 παιδιά.