Η μεγαλύτερη πλωτή μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, βρίσκεται στην Κίνα, πάνω σε μια λίμνη που στο παρελθόν αποτελούσε ανθρακωρυχείο, αποτελώντας την τελευταία επίδειξη προώθησης της ανανεώσιμης ενέργειας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Με 166.000 ηλιακούς συλλέκτες, η ηλιακή μονάδα των 40 μεγαβάτ μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 15.000 σπίτια, σύμφωνα με τις κινεζικές εφημερίδες.

Αν και καταναλώνει ακόμα πολλά ορυκτά καύσιμα, η Κίνα βιώνει τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου ηλιακή «έκρηξη».

Σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου του 2017, τα φωτοβολταϊκά συστήματα αντιστοιχούσαν σε 126 γιγαβάτ, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 67% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2016.

Η ασιατική χώρα προσπαθεί να ολοκληρώσει τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, καθώς οι ρυπογόνες εκπομπές εκτιμάται ότι συνέβαλαν σε 366.000 θανάτους μόνο το 2013.

Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η Κίνα εισέρχεται σε μια νέα φάση της οικονομικής της ανάπτυξης, απομακρυνόμενη από τις βαριές βιομηχανίες και άλλες βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης άνθρακα.

Οι φιλόδοξες επενδύσεις σε προγράμματα καθαρής ενέργειας, όπως η συγκεκριμένη πλωτή ηλιακή φάρμα, που βρίσκεται στην πλούσια σε άνθρακα επαρχία Ανχουί, αποτελούν μέρος της ίδιας συνολικής προσπάθειας για την αλλαγή της κινεζικής οικονομίας.

Η κατασκευή ηλιακών μονάδων πάνω στο νερό έχει το πλεονέκτημα ότι δεν παρεμβαίνει στα χερσαία οικοσυστήματα, προστατεύοντας την άγρια ​​φύση και την τοπική βλάστηση.

Επιπλέον, η τοποθέτηση των συλλεκτών στο νερό τους κρατά σε χαμηλή θερμοκρασία και βοηθά στη διατήρηση της αποδοτικότητάς τους, καθώς δεν υπερθερμαίνονται.