του Χάρη Ντιγριντάκη

 
Oύριος άνεμος πνέει στις αερομεταφορές στην Ελλάδα. H χώρα λόγω της ανέλιξης του τουριστικού ρεύματος τείνει να γίνει Μέκκα των αερομεταφορών, βάσει του μικρού της μεγέθους και του πλήθους των αεροδρομίων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday.gr μετά την Air China ξεκινά πτήσεις προς την Ελλάδα η China Eastern από το 2018,καθώς ξεκινά πτήσεις και η Saudia.

Οι πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα της Σαουδικής Αραβίας τοποθετούνται για τη προσεχή άνοιξη , αποτέλεσμα της ανόδου της τελευταίας διετίας της τουριστικής αγοράς της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα.

Μολονότι αυτο δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία της τραπέζης της Ελλάδος, έχουν τριπλασιαστεί οι εκδοθείσες βίζες των Σαουδαράβων τουριστών για Ελλάδα,ενώ έχουν αυξηθεί και οι Σαουδάραβες που επισκέπτονται την Ελλάδα απο άλλες σέγκεν χώρες.

Την ίδια ώρα η Gulf Air από τον Απρίλιο αυξάνει τις πτήσεις της από το Μπαχρέιν προς την Ελλάδα κάνοντας την πτήση καθημερινή ενώ παράλληλα διευρύνει και τη σαιζόν έως τον Νοέμβριο διαβλέποντας υψηλή ζήτηση από Αυστραλία προς Αθήνα και νησιά.

Παράλληλα και η καναδική Air Transat αυξάνει σε 6 τις πτήσεις της από Μόντρεαλ και Τορόντο συνδέοντας τους προορισμούς με Βανκούβερ και Κάλγκαρυ με την Αθήνα.

Ταυτόχρονα διευρύνει και τη σαιζόν. Σηματωρός της διεύρυνσης της κίνησης της Αθήνας αναμφίβολα παραμένει η Aegean Airlines ο οποία επαύξησε το πρόγραμμα της για το 2018. Με 18 νέα δρομολόγια σε 11 νέους προορισμούς από τη βάση της Αθήνας (Τορίνο, Παλέρμο, Μπολόνια και Λαμέτζια Τέρμε στην Ιταλία, Μάλαγα στην Ισπανία, Βασιλεία στην Ελβετία, Ζάγκρεμπ και Ζαντάρ στην Κροατία, Βίλνιους στη Λιθουανία, Κλουζ Ναπόκα στη Ρουμανία και Σκόπια στην ΠΓΔΜ) και 7 νέα δρομολόγια από την Περιφέρεια (Κέρκυρα – Μόσχα, Σαντορίνη – Τελ Αβίβ, Μύκονος – Τελ Αβίβ, Μύκονος- Βηρυτός, Ρόδος – Λυών, Ρόδος – Βηρυτός, Ηράκλειο – Βηρυτός) ενισχύει το θερινό πρόγραμμα της για το 2018. Αυτό εν συνόλω περιλαμβάνει ένα δίκτυο 153 προορισμών, σε 44 συνολικά χώρες, με 16,6 εκ. διαθέσιμες θέσεις, 700,000 περισσότερες από το 2017.

Συνεχίζοντας τη στρατηγική εστίασης στην ενίσχυση του κόμβου της Αθήνας, η οποία επιφέρει οφέλη τόσο για την ίδια την πόλη, όσο και για τις άλλες περιοχές και τα νησιά της χώρας, η AEGEAN το 2018 θα συνδέει την Ελληνική πρωτεύουσα με 81 προορισμούς εξωτερικού.

Στις 2 Νοεμβρίου άνοιξε τα φτερά της η Air Mediterranean, η νέα αεροπορική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και βάση το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας λιβανοκουβετιανής επένδυσης και φέρει το άρωμα της ένδοξης του ΠΑΣΟΚ εποχής.

Πέραν του Τζόρτζ Χάλακ που ηγείται του σχήματος των λιβανέζικων κεφαλαίων, από κοινού συμμετέχει και ο σεΐχης Χαμάντ Αλ Θανί, ιδρυτής της Qatar Airways.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσημη παρουσίαση της Air Mediterranean ο νέος αερομεταφορέας, ο οποίος κατέγραψε για την καλοκαιρινή σαιζόν αεροπορικό έργο με πτήσεις τσάρτερ από Ρωσία, Βρετανία και Β. Ευρώπη, θα ξεκινήσει πτήσεις από και προς Αθήνα σε 6 προορισμούς: Βαγδάτη, Χαρτούμ, Καζαμπλάνκα, Λονδίνο, Στογχόλμη και Τζέντα.

Στόχος όπως επισημάνθηκε είναι να ανοίξει προορισμούς που φαντάζουν εξωτικοί αλλά και απόμακροι λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών εξυπηρετώντας αφενός τους επιχειρηματίες που κινούνται μεταξύ των προορισμών κι αφετέρου την ανάγκη ταξιδιών της αραβικής διασποράς σε Σουηδία και Βρετανία.

Ακολούθως την έναρξη των πτήσεών της από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με την εγκαινίαση 8 νέων δρομολογίων το 2018, προς Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, Λιθουανία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Πολωνία, ανακοίνωσε πρόσφατα η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Wizz Air.

Εν τω μεταξύ, τη δραστηριότητά της στην Ελληνική αγορά με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τη Λάρνακα, επεκτείνει η κυπριακή αεροπορική εταιρεία Tus Airways: “Τhe Ultimate Schedule”.

Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει την Κύπρο και την Ελλάδα με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης.

Οι νέες πτήσεις μεταξύ της Αθήνας και Λάρνακας θα ξεκινήσουν από την 1η Δεκεμβρίου, με τρία δρομολόγια ανά εβδομάδα

Επίσης την πτήση από την Αθήνα προς το Τόκυο με ενδιάμεσο σταθμό το Κάιρο επανέφερε από το τέλος του περασμένου μήνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δικτύου της, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου και μέλος της Star Alliance, η Egyptair.

Η Egyptair θα πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη πτήση μία φορά την εβδομάδα, έχοντας ως στόχο σταδιακά να αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων

Θεσσαλονίκη

Πέντε αεροπορικές εταιρείες δρομολογούν 13 νέες πτήσεις από και προς το «Μακεδονία» για το καλοκαίρι του 2018, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, κ.Γιώργος Βήλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Qatar Airways για την απευθείας αεροπορική σύνδεση Ντόχα Θεσσαλονίκη από τα τέλη Μαρτίου του 2018,13 πτήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από πέντε εταιρείες που θέλουν να εντάξουν νέες πτήσεις προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από npjet2, Eurowings, Germania, SAS, Ryanair και Wizz Air.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Fraport Greece προβλέπει αύξηση της κίνησης κατά τη θερινή περίοδο 2018. Στο εννεάμηνο του 2017 στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε αύξηση 13,3% (600.000 επιπλέον επιβάτες), όταν στο σύνολο του 2016 το αεροδρόμιο της πόλης παρουσίασε συνολική επιβατική κίνηση 5,7 εκατομμυρίων επιβατών, με τους επιβάτες εξωτερικού να αποτελούν τον κυριότερο μοχλό ανάπτυξης.

Στόχος είναι το άνοιγμα και στην ασιατική αγορά, που τα νούμερα προς το παρόν είναι φτωχά, καθώς στη Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής φτάνουν αεροπορικά 45.000 Ασιάτες και Αυστραλοί, κάνοντας μετεπιβιβάσεις μέσω άλλων αεροδρομίων.

Τέλος την Θεσσαλονίκη με την Νυρεμβέργη, με συχνότητα δύο εβδομαδιαίων πτήσεων για το καλοκαιρινό πρόγραμμα του 2018, το οποίο θα ξεκινήσει το Μάρτιο, θα συνδέει η Ryanair.

Με την ευκαιρία των νέων πτήσεων η εταιρεία προσφέρει ναύλους από 29,99 ευρώ, για ταξίδια από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.

Αυτή η προσφορά, ισχύει για κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν από Τρίτη (14 Νοεμβρίου) μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (20 Νοεμβρίου).