Σύνταξη: tourismtoday.gr

Με μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δίνει διευκρινίσεις για ξενοδοχεία και καταλύματα, σχετικά με το Τέλος Ανθεκτικότητας Κλιματικής Κρίσης (ΤΑΚΚ).

1. Ε Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης στην υπηρεσία myAADE. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω την παραπάνω δήλωση;

Α Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.

Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων myAADE.
Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν οι δηλώσεις να υποβάλλονται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων.

2. Ε Μπορώ να υποβάλλω εκπρόθεσμες δηλώσεις μέσω της υπηρεσίας myAADE;

Α Ναι. Μπορείτε να υποβάλλετε αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικής χρήσης από 01-01-2024 και μετά.

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Επίσης, η υποβολή των εκπρόθεσμων δηλώσεων για χρήσεις μέχρι 31-12-2023 για το φόρο διαμονής γίνεται από την ίδια εφαρμογή.

3. Ε Μπορώ να υποβάλλω Τροποποιητικές δηλώσεις;

Α Όχι. Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου».

4. Ε Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης;

Α Όχι. Μετά την Οριστική υποβολή της Δήλωσης δεν μπορείτε να τη διαγράψετε ή να τη διορθώσετε. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στη αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά, για να γίνει η διόρθωσή της.

5. Ε Πότε μια οριστικοποιημένη δήλωση θεωρείται και παραληφθείσα;

Α Μια δήλωση θεωρείται παραληφθείσα, μετά την οριστική υποβολή της μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), δεδομένου ότι, δυνάμει των διατάξεων του ν. 4987/2022, αποσυνδέεται η πληρωμή του φόρου από την παραλαβή της δήλωσης και τη βεβαίωση του φόρου.

6. Ε Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία οφειλής χωρίς να έχει καταβληθεί το τέλος ανθεκτικότητας;

Α Εάν παρέλθει η ημερομηνία υποβολής του τέλους, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 53 και 54 του ν. 4987/2022.

7. Ε Πότε υποβάλλεται η Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση;

Α Το τέλος αποδίδεται, από τους υπόχρεους, στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

8. Ε Η υποβολή των αρχικών δηλώσεων απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, είναι πλέον υποχρεωτική με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας;

Α Ναι. Η υποβολή της δήλωσης με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, είναι υποχρεωτική (εμπρόθεσμες-εκπρόθεσμες).

9. Ε Ποιοι είναι υπόχρεοι για την υποβολή των δηλώσεων στην εφαρμογή;

Α Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 5073/2023 (Α’ 204), σε ΤΑΚΚ υπάγονται:

α) τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155).
β) τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα της υποπερ. γγ) της περ.
β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014.
γ) τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) και του άρθρου 39Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167).
δ) τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014.

10. Ε Μπορώ να αποθηκεύσω τη δήλωση και να την οριστικοποιήσω αργότερα;

Α Ναι. Ο χρήστης μπορεί, από την αρχή που θα δημιουργήσει μία δήλωση, να την αποθηκεύει προσωρινά, σε οποιοδήποτε στάδιο πριν την υποβολή αυτής, επιλέγοντας από το μενού την «Προσωρινή Αποθήκευση».

11. Ε Πώς γίνεται η καταχώρηση της δήλωσης στην εφαρμογή;

Α Από το μενού «Φορολογικές υπηρεσίες», «Τέλη και ειδικοί φόροι», επιλέγετε την «Δήλωση απόδοσης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».