touristika akinitaΨήφο εμπιστοσύνης στις αγορές ακινήτων των χωρών ΕΜΕΑ (Δυτική Ευρώπη, Κεντρική – Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική) δίνουν οι επενδυτές οι οποίοι βάζουν πλέον και την Ελλάδα στο «κάδρο» των επιλογών τους. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Colliers International, η ελληνική κτηματαγορά εμφανίζει πολλές ευκαιρίες, γεγονός που βλέπουν ξένες εταιρείες οι οποίες ετοιμάζονται να τοποθετηθούν σε ακίνητα που αφορούν κυρίως τον ξενοδοχειακό τομέα, τα γραφεία αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές: «Στην Ελλάδα, αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για ακίνητη περιουσία καθώς και η προδιάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική τους δραστηριότητα κατά το 2013, με το σύνολο των επενδύσεων να αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Τα έργα των αποκρατικοποιήσεων κατείχαν πρώτη θέση στη δραστηριότητα που σημειώθηκε, με τους τομείς της φιλοξενίας και την αγορά γραφείων να ακολουθούν. «Επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και τη ζώνη ΕΜΕΑ έδειξαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα το 2013, ενώ και οι τοπικοί επενδυτές εστίασαν επίσης περισσότερο στην εγχώρια αγορά», σχολίασε η Ana Vukovic, διευθύνουσα σύμβουλος της Colliers International Hellas. «Τα χαρακτηριστικά των ακινήτων παρέμεινε το πιο σημαντικό κριτήριο για τους επενδυτές, το οποίο σε συνδυασμό με τις προσαρμογές των τιμών οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, έκαναν τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις».

Αν η Ελλάδα συνεχίσει να παρουσιάζει σημάδια οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, το 2014 θα αποτελέσει χρονιά μεγαλύτερης επενδυτικής δραστηριότητας, παρόμοια με τα επίπεδα που σημείωσε η Ιταλία και η Ισπανία το 2013. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα από επενδυτές της ζώνης ΕΜΕΑ προς την Ελλάδα.

Για το σύνολο των χωρών, έξι στους δέκα επενδυτές προτιμούν να τοποθετηθούν σε γραφεία στο κέντρο πόλεων, ενώ είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα το 2014 σε πιο «ριψοκίνδυνες» αγορές, όπως φυσικά η Ελλάδα. Το 70% σχεδιάζει να επεκτείνει τα χαρτοφυλάκια του κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Τα χαρακτηριστικά των ακινήτων παραμένει το πιο σημαντικό κριτήριο επένδυσης για τους ερωτηθέντες στη ζώνη ΕΜΕΑ (4,0 σε μια κλίμακα από 0 έως 5), με την οικονομική ανάπτυξη να ακολουθεί (3,9). Το κρατικό ρίσκο (3,8) κατείχε τη δεύτερη θέση σε παγκόσμια κλίμακα, με την Ασία πρώτη (4,0).

Βασίλης Κανέλλης

imerisia