rwsoitourostes2301Αγώνα για να μην τιναχτεί στον αέρα ο στόχος των αφίξεων από τη ρωσική αγορά και να μην ακυρωθούν τα προγραμματισμένα για τους επόμενους μήνες πακέτα δίνουν τώρα οι φορείς του τουρισμού μετά και την κήρυξη πτώχευσης μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις, του ταξιδιωτικού πράκτορα Solvex Tours που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.

Πρόκειται για το 13ο κατά σειρά τουριστικό πρακτορείο που αναστέλλει τη λειτουργία του από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και σήμερα. Είχε προηγηθεί μεταξύ άλλων το «κανόνι» του Labirint στις αρχές του προηγούμενου μήνα και των πρακτορείων Nevα, Windrose, Expo Tour, Ideal Tour, Milan Tour και Travel Company Άτλας.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που ταξίδεψαν μέσω του tour operator Solvex Tours στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Κρήτη και τη Ρόδο. Το ρωσικό πρακτορείο όμως πραγματοποιούσε σύμφωνα με πληροφορίες και πτήσεις τσάρτερ προς τη δυτική Πελοπόννησο. Αυτή τη στιγμή ο ΣΕΤΕ, σε επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, καταρτίζουν σχέδιο για τον επαναπατρισμό των Ρώσων τουριστών χωρίς να συμβεί οποιοδήποτε περιστατικό που ενδεχομένως πλήξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, την ίδια ώρα όμως καταστρώνουν τα επόμενα βήματα για να μην σημειωθούν περαιτέρω ακυρώσεις πακέτων.

Η κατάσταση, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δεν είναι καθόλου εύκολη. Ήδη πολλά πρακτορεία στη Ρωσία βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και η μείωση της πελατείας τους λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης οδηγεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς στην κατάρρευση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν πως οι πτωχεύσεις δεν θα σταματήσουν εδώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάνω από οκτώ χιλιάδες Ρώσοι είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους μέσω του Solvex Tours μέχρι το τέλος του χρόνου, από τους οποίους ένα σημαντικό ποσοστό θα διοχετεύονταν προς τις ελληνικές αγορές.

Μόνο μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η Ελλάδα ανέμενε 200 – 300 χιλ. ρωσικές αφίξεις. Αν και αυτές προς το παρόν δεν φαίνεται να κινδυνεύουν, οι απανωτές πτωχεύσεις των ρωσικών πρακτορείων επιτείνουν το κλίμα αναστάτωσης, δεδομένου πως η ρωσική αγορά θεωρείται από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο τις 2,5 εκατ. αφίξεις έως το 2021. Όπως επισημαίνουν οι φορείς του τουρισμού, αυτό που απαιτείται τώρα είναι να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα η κατάσταση και να μην πληγούν οικονομικά οι ξενοδόχοι και τα συνεργαζόμενα γραφεία που διαχειρίζονται τους Ρώσους τουρίστες, πιστεύοντας πως η «φούσκα» της ρωσικής αγοράς θα σπάσει κάποια στιγμή και θα επέλθει η εξυγίανση του τουριστικού κλάδου.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr