ependiseisΑξιοσημείωτη αύξηση των επενδυτών στην Ευρώπη που δηλώνουν πλέον πιο αισιόδοξοι για την εκτόνωση της κρίσης χρέους και κάθετη πτώση του αριθμού των επενδυτών που «βλέπουν» διάσπαση της Ευρωζώνης, η οποία θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα, δείχνει δημοσκόπηση της Fitch. Σύμφωνα με την έρευνα σε στελέχη επιχειρήσεων που διαχειρίζονται περί τα 7,6 τρισ. δολάρια, οι αισιόδοξοι επενδυτές υπερτερούν έναντι των απαισιόδοξων, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

1. Το 51% αναμένει βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών για τις ευρωπαϊκές αναπτυγμένες αγορές, από 29% τον Οκτώβριο.

2. Το 51% βλέπει την Ευρωζώνη να ξεπερνά τον κίνδυνο διάσπασης και το 28% προβλέπει δημοσιονομική ένωση, αποτυπώνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012.

3. Το 11%, δηλαδή μόλις ένας στους δέκα, πιστεύει ότι η διάσπαση θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, πιθανόν μια ή και δύο ακόμη χώρες, ποσοστό σημαντικά μικρότερο από το 21% που καταγράφηκε πριν από έξι μήνες.

4. Το 53% εκτιμά πως οι συνθήκες χρηματοδότησης των κρατών από τις αγορές το 2013 θα είναι καλύτερες από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το 39% δεν αναμένει μεταβολή ενώ επιδείνωση βλέπει μόλις το 8%.

5. Οι απαντήσεις αντανακλούν το θετικό κλίμα που προκάλεσαν, οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο (για το ΟΜΤ) και η αποφασιστικότητα να διατηρηθούν εντός Ευρωζώνης οι χώρες της περιφέρειας, συνεχίζοντας τη στήριξη προς την Ελλάδα.

6. Σύμφωνα πάντως με τη Fitch απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση της κρίσης και υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι. Αναμένει επιβράδυνση των πολιτικών προσπαθειών για βαθύτερη ενοποίηση, εξαιτίας και των γερμανικών εκλογών, ενώ δεν περιμένει πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, εάν δεν υπάρξουν απτά σημάδια επερχόμενης ανάκαμψης.

imerisia