Συγκυριακά πρόσθετα οφέλη αποκομίζει η κυπριακή τουριστική βιομηχανία από τον εξερχόμενο τουρισμό της Ρωσίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με το philenews, το άμεσο πρόσθετο όφελος της Κύπρου, λόγω των γνωστών γεγονότων στους γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς της Αιγύπτου και της Τουρκίας, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016 και αρχής γενομένης από τα τέλη του φετινού Νοεμβρίου, θα κυμανθεί μεταξύ 25 και 50 χιλιάδων Ρώσων περιηγητών.

Ωστόσο, η προσοχή επικεντρώνεται στην προσεχή καλοκαιρινή σεζόν όπου υπολογίζεται ότι τα οφέλη θα είναι πασιφανώς μεγαλύτερα.

Το βέβαιο είναι ότι όλοι οι Ρώσοι οργανωτές ταξιδίων -και οι υφιστάμενοι συνεργάτες των Κυπρίων τουριστικών εταίρων, αλλά και κάποιοι νεότεροι που ήρθαν να προστεθούν τώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις- διαβεβαιώνουν ότι θα διατηρήσουν τις προγραμματισμένες θέσεις τους για την Κύπρο και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, αναλόγως της ζήτησης, να τις αυξήσουν κιόλας.Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση ευνοεί τον εσωτερικό τουρισμό παραχωρώντας προς τούτο συναφή κίνητρα προς τους οργανωτές, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει δυσμενώς στη ροή Ρώσων τουριστών προς το εξωτερικό. Έτσι δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι Ρώσοι που ταξίδευαν σε Αίγυπτο και Τουρκία θα αναζητήσουν το 2016 άλλον προορισμό εξωτερικού και δεν θα επιλέξουν κάποιον εσωτερικό προορισμό από αυτούς που διαθέτει η αχανής χώρα τους.

Ένας πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας, που επίσης μπορεί να επιδράσει δυσμενώς στον εξερχόμενο τουρισμό της Ρωσίας, είναι η ισοτιμία του ρουβλιού έναντι του ευρώ, που καθιστά κυρίως τις χώρες της Ευρωζώνης λιγότερο ανταγωνιστικές ως τουριστικούς προορισμούς.
Κατά τα άλλα, η αεροπορική σύνδεση Ρωσικής Ομοσπονδίας και Κύπρου, τόσο από κεντρικά όσο και από περιφερειακά ρωσικά αεροδρόμια, κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική και επαρκής.Ενδεικτικά σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο, που δεν χαρακτηρίζεται καν περίοδος επιβατικής αιχμής, υπάρχουν εννέα εβδομαδιαίες πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κύπρο.

Όπως ήδη έγραψε ο «Φ», τεράστια χαρακτηρίζεται η ζήτηση αθλητικών γηπέδων από ρωσικής πλευράς, κυρίως για σκοπούς προετοιμασίας ποδοσφαιρικών ομάδων, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.Τα νέα δεδομένα, που δημιούργησε η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να απαγορεύσει στα σωματεία να κάνουν την προετοιμασία τους στην Τουρκία, προκάλεσαν ανέλπιστη ζήτηση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη συναφή υποδομή της Κύπρου, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.