aktoploika0204Βάσιμα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα ορισμένων επιχειρήσεων της ακτοπλοΐας και τη δυνατότητα του υφιστάμενου συστήματος να παρέχει τις απαιτούμενες ακτοπλοϊκές υπηρεσίες τα επόμενα χρόνια, παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε στους χρηματοοικονομικούς δείκτες το 2013, θέτει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τον κλάδο και την συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία.

Στην μελέτη, που παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη αλλά και του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μ. Σακέλη και του προέδρου του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη, επισημαίνεται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία, καθώς η επιβατηγός ναυτιλία συνεισφέρει στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα με τη διακίνηση επιβατών και οχημάτων, λειτουργεί όμως και υποστηρικτικά στην ανάπτυξη άλλων κλάδων δραστηριότητας, ειδικά στις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.

Δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών κρίνεται απαραίτητος ο εξορθολογισμός της δυναμικότητας του κλάδου και των δρομολογίων. «Ήδη εταιρίες του κλάδου βρίσκονται σε συζητήσεις με τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων τους. Αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια διάσωσης του κλάδου» επισημαίνει τι ΙΟΒΕ.

Από την ανάλυση του ΙΟΒΕ προέκυψε ότι σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά στην οικονομία από τη ζήτηση για ακτοπλοϊκές μεταφορές στο εσωτερικό της χώρας το 2013 εκτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε όρους απασχόλησης διαμορφώνεται σε 21,4 χιλ. θέσεις εργασίας (εκ των οποίων περίπου 5 χιλ. εκτιμάται ότι απασχολούνται στα πλοία και στα γραφεία των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων).

Ωστόσο, σημαντικά υψηλότερη είναι η συνεισφορά από τις καταλυτικές επιδράσεις που συνδέονται με τον τουρισμό και την ανάπτυξη του πρωτογενή και μεταποιητικού τομέα στις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.

Η οικονομία των νησιών στηρίζεται στον τουρισμό, το εμπόριο και τη γεωργία, δηλαδή σε κλάδους που εξαρτώνται άμεσα από την απρόσκοπτη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και κατά συνέπεια συνδέονται στενά με την ακτοπλοΐα. Συνδυάζοντας την επίδραση από τη ζήτηση για ακτοπλοϊκές μεταφορές με τις καταλυτικές επιδράσεις, η συνολική συνεισφορά της εγχώριας ακτοπλοΐας εκτιμάται, σε όρους ΑΕΠ, σε 11,8 δισ. ευρώ ή 6,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας το 2013, ενώ σε όρους απασχόλησης ανέρχεται σε 260 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 7,2% της συνολικής απασχόλησης), μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου το ήμισυ της απασχόλησης στις νησιωτικές περιφέρειες.

Ηλίας Μπέλλος

capital.gr