Τα «Ποσειδώνια» φέρνουν 50 εκατ. ευρώ στον τουρισμό της Αθήνας και 17.000 επισκέπτες από 90 χώρες, εκ των οποίων οι 10.000 ανήκουν σε υψηλές εισοδηματικές τάξεις. Θα πραγματοποιηθούν από τις 4-8 Ιουνίου και αποτελούν τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ναυτιλιακή έκθεση.

 Εφοπλιστές, ναυπηγοί, στελέχη των μεγαλύτερων νηογνωμόνων και εταιρειών τηλεπικοινωνιών θα είναι ανάμεσα στους επισκέπτες της Έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo.

 Στο περιθώριο των Ποσειδωνίων έχουν προγραμματιστεί 20 και πλέον συνέδρια και σεμινάρια, με αντικείμενο την ναυτιλία και τις προοπτικές της.

 Θα συμμετέχουν 1.680 εκθέτες από όλο τον κόσμο, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η συμμετοχή της Κίνας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα λάβει μέρος στην έκθεση με 280 περίπτερα που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών προς τη ναυτιλία.

 Υπολογίζεται ότι οι 10.000 επισκέπτες θα δαπανήσουν μόνο για διαμονή περί τα 500 ευρώ την ημέρα (σύνολο 2.000 ευρώ κατ’ άτομο), εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ έσοδα στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, χωρίς να υπολογίζεται η δαπάνη για μετακινήσεις, διασκέδαση, αγορές, αλλά και την κατασκευή των περιπτέρων. Αρκετοί από τους 10.000 επισκέπτες μάλιστα αναμένεται να παρατείνουν την παραμονή τους στην Ελλάδα, για να ολιγοήμερες διακοπές στα ελληνικά νησιά.

 Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Έκθεσης έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι η ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα Posidonia Cup (χορηγός Lloyd΄s Register), τουρνουά ποδοσφαίρου Posidonia Shipsoccer και το πρώτο τουρνουά γκολφ Posidonia Golf Tournament (χορηγοί Thenamaris και Costamare).

 Τα Ποσειδώνια τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

 Και ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται για τα Ποσειδώνια, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας του «Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων», και επίτιμος πρόεδρος της «Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού», δήλωσε χθες πως «ο θαλάσσιος τουρισμός στη χώρα μας -και ιδιαίτερα το γιώτινγκ- βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο». Και συνέχισε: πρόκειται για ένα κλάδο που έχουμε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, όμως « έτσι όπως βαδίζουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε χάσει τον οικονομικό πόλεμο του Αιγαίου. Τα σκάφη με ελληνική σημαία συνέχεια φεύγουν από τις θάλασσές μας. Το ίδιο και τα σκάφη αλλοδαπών. Οι μαρίνες, που μέχρι πρόσφατα ούτως ή άλλως είχαν πρόβλημα επάρκειας θέσεων ελλιμενισμού, ήδη αδειάζουν».

 Ο κ. Βερνίκος κάνει λόγο για λανθασμένες επιλογές της πολιτείας που, αντί να προσελκύει, διώχνει τα σκάφη από τις ελληνικές θάλασσες. Ακόμα ανέφερε ότι «οι κρατήσεις το Μάιο του 2012 σε σχέση με το Μάιο του 2011 παρουσιάζουν υστέρηση 30%, ενώ περιμέναμε βελτίωση λόγω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Επίσης η χώρα μας έχει 600 επαγγελματικά σκάφη με πλήρωμα μέχρι 12 ατόμων, ενώ το αντίστοιχο νούμερο των τουρκικών σκαφών είναι 3.200. Μόλις πρόσφατα επίσης, Τούρκοι επενδυτές συμμετείχαν στη μακροχρόνια μίσθωση της μαρίνας Μυτιλήνης και είναι σίγουρο ότι σύντομα θα προβούν και σε άλλες παρόμοιες επενδύσεις».

Έφη Καραγεώργου

Πηγή: capital.gr