Νέες κρατήσεις δέχονται τα ξενοδοχεία στη γειτονική Τουρκία, μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας να στοχεύουν ότι θα επιτύχουν πληρότητα 70% για τον Ιούλιο.

Η Τουρκία επέτρεψε την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών αξιοθεάτων της την περασμένη εβδομάδα, επανεκκινώντας τις πτήσεις εσωτερικού και τα υπεραστικά ταξίδια, ενώ πρόκειται να ανοίξει τα σύνορά της σε ξένους τουρίστες από τα μέσα Ιουνίου.

Τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τις προετοιμασίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση για τα υποχρεωτικά μέτρα που έχει εκδοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και έχουν επανασχεδιάσει τις εγκαταστάσεις τους για να εξασφαλίσουν κοινωνική απόσταση σε μπουφέ, παραλίες, λόμπι και πισίνες.

«Τη στιγμή που ο κόσμος επανέρχεται στην κανονικότητα και μετριάζεται ο φόβος, θα υπάρχουν νέες κρατήσεις. Η κινητικότητα ξεκινά τον Ιούλιο και συνεχίζεται σταδιακά τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (TÜROFED) Τάσετιν Όζντεν.

Μόνο ένα μικρό μέρος των κρατήσεων από το εξωτερικό πριν από την πανδημία για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ακυρώθηκαν, δήλωσε ο Τάσετιν Όζντεν στην Anadolu Agency (AA).

«Μερικοί από αυτούς που είχαν κάνει κράτηση για τον Απρίλιο και τον Μάιο έχουν μεταφέρει τις κρατήσεις τους στον επόμενο χρόνο. Κάποιοι τις έχουν αναβάλει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Επί του παρόντος, οι κρατήσεις προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τις χώρες των Βαλκανίων», προσέθεσε.

«Αν υπάρξει γρήγορη εξομάλυνση, τότε ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα σηματοδοτήσουν την υψηλή σεζόν», δήλωσε ο Τάσετιν Όζντεν, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Επενδυτών του Κουσάντασι (KODER).

«Πιστεύουμε ότι πολλές από τις απώλειες μπορούν να ανακτηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Φυσικά, είχαμε πολλές απώλειες. Δεν είναι δυνατόν να τα καλύψουμε όλο το χρόνο. Νομίζω ότι η πληρότητα 70% τον Ιούλιο θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι τα ξενοδοχεία θα διαμορφώσουν τις πληρότητές τους σύμφωνα με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ότι εάν οι επιχειρήσεις είχαν αρκετό χώρο, θα μπορούσαν να έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν 100% πληρότητα.

Η συνεισφορά του τουρισμού

Η Τουρκία κατέχει την έκτη θέση παγκοσμίως σε ό, τι αφορά τις αφίξεις τουριστών, με τον κλάδο να αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της οικονομίας της χώρας. Ο αριθμός των ξένων που επισκέπτονται τη χώρα υποχώρησε 51% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 4,3 εκατομμύρια από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν  8,7 εκατομμύρια.

Η χώρα κατέγραψε μείωση κατά 99,3% σε ετήσια βάση στον αριθμό ξένων επισκεπτών, ο οποίος έφτασε σε 24.238 τον Απρίλιο.

Το πρόγραμμα «Πιστοποιητικό υγιούς τουρισμού» που εισήχθη πρόσφατα από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στοχεύει να πείσει τους ταξιδιώτες ότι παρά την πανδημία, οι παραλίες και τα αξιοθέατα της Τουρκίας είναι ασφαλή να τα επισκεφθούν φέτος, με αυστηρούς ελέγχους να πραγματοποιούνται σε αεροπορικές εταιρείες, τοπικές μεταφορές και ξενοδοχεία.

«Κάνουμε ό, τι χρειάζεται έτσι ώστε οι τουρίστες να περάσουν τις διακοπές τους με υγεία και ασφάλεια», δήλωσε ο Τάσετιν Όζντεν. «Τα ξενοδοχεία λειτουργούν ήδη σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής. Νομίζω ότι θα περάσουμε από αυτήν τη διαδικασία αρκετά εύκολα», προσέθεσε.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι θα μετρούν τη θερμοκρασία των επισκεπτών στην είσοδο του ξενοδοχείου και θα κρατούν αρχείο. «Οι σημάνσεις για κοινωνική απόσταση θα είναι παντού. Η κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρου θα επιβληθεί σε πισίνες, παραλίες και εστιατόρια », είπε, προσθέτοντας ότι θα διατηρήσουν επίσης όλα τα απαραίτητα στοιχεία  του προσωπικού τους σε ένα αρχείο και θα διερευνούν το ιατρικό ιστορικό τους πριν από την πρόσληψη. «Το προσωπικό θα παρακολουθείται τακτικά», είπε.

20 εκατομμύρια επιστολές σε τουρίστες

Τα ξενοδοχεία στην Αττάλεια της Τουρκίας έστειλαν εκατομμύρια επιστολές σε Τούρκους και ξένους τουρίστες που έχουν επισκεφτεί την πόλη τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναθέρμανσης του τουριστικού ρεύματος μετά το lockdown.

Οι προσωποποιημένες επιστολές με τίτλο “#SunAndMore”, γραμμένες σε τουρκικά, ρωσικά, αγγλικά και γερμανικά, έχουν σταλεί σε 23,5 εκατομμύρια τουρίστες που έχουν μείνει σε ξενοδοχεία στην Αττάλεια και την τουριστική πόλη της Αλάνια, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων και Πρακτόρων(AKTOB).

Σε επιστολές, τα ξενοδοχεία κάλεσαν τους τουρίστες να μείνουν στο σπίτι τους έως ότου η πανδημία υποχωρήσει και τους προσκάλεσαν να επιστρέψουν στην πόλη μετά. Δεν πέρασε πολύς καιρός και ορισμένοι παραλήπτες απάντησαν στις επιστολές, εκφράζοντας την επιθυμία τους να επιστρέψουν στο θέρετρο της Μεσογείου για το καλοκαίρι.

Ο κάτοικος της Βρέμης, Μπένεντικτ Πρόουλ, ήταν μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στην επιστολή και είπε ότι αυτός και η οικογένειά του αγόρασαν ήδη εισιτήρια πτήσεων για να επιστρέψουν στο «δεύτερο σπίτι τους» στην Αλάνια στις αρχές Ιουλίου.

«Περνάμε μερικές εβδομάδες στην Αλάνια κάθε χρόνο για περίπου 10 χρόνια τώρα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την τοποθεσία της πόλης, τις παραλίες και τα περίχωρά της και αισθανθήκαμε τόσο άνετα εκεί που αγοράσαμε ακόμη και το δικό μας σπίτι», δήλωσε ο Μπένεντικτ Πρόουλ.

Για την Ισπανίδα υπήκοο Βαλένσια Φάινστρατ, η Αλάνια είναι κάτι περισσότερο από τουριστικό προορισμό. Η 65χρονη γυναίκα αγόρασε ένα διαμέρισμα όταν ταξίδεψε στο θέρετρο το 2014 και κατέληξε να ζει εκεί για χρόνια.