Απαισιόδοξες για την πορεία της τουρκικής οικονομίας εμφανίζονται οι γερμανικές εταιρίες και αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος.

Το οικονομικό μοντέλο του Τούρκου προέδρου φαίνεται πως δεν έπεισε τις γερμανικές εταιρίες καθώς πάνω από το 30% θέλει να μειώσει τις επενδύσεις, αν και η πλειοψηφία εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία ελκυστική τοποθεσία.

Σε συνέντευξη του στην DW o Γενικός Γραμματέας του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τίλο Παλ, δήλωσε πως μόνο το 10% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση της τουρκικής οικονομίας τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως οι γερμανικές εταιρείες στην Τουρκία νιώθουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Η υποχρέωση των εταιριών με έδρα την Τουρκία να ανταλάσσουν ένα ποσοστό των εσόδων από τις εξαγωγές σε τουρκικές λίρες προκαλεί εξίσου μεγάλη ανησυχία. Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε την άνοιξη του 2022 από 25% σε 40%.

Η Γερμανία ωστόσο παραμένει έως και σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική αρχή, οι περισσότερες εξαγωγές από τη χώρα πηγαίνουν στη Γερμανία.