Μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στην έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για την επανεκκίνηση του έργου της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο δρόμος άνοιξε, ύστερα από την έκδοση από το Συμβούλιο της Επικρατείας τριών αποφάσεων, βάσει των οποίων οι ισάριθμες αιτήσεις ακύρωσης, κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της θυγατρικής του καναδικού ομίλου Ελληνικός Χρυσός γίνονται δεκτές.

Η κίνηση αυτή θα βγάλει από το τέλμα την μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, της οποίας η αναστολή – λόγω της άρνησης της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην χορήγηση αδειών ρουτίνας – έχει συμβάλει στην καλλιέργεια αντιεπενδυτικού κλίματος.

Η χορήγηση των αδειών ρουτίνας θα επιτρέψει στην Ελληνικός Χρυσός να βγάλει από τη φάση της συντήρησης το έργο στις Σκουριές.

Αυτό σημαίνει ότι, καταρχάς, σε συνέχεια της εξασφάλισης των αδειών ρουτίνας, η Ελληνικός Χρυσός θα προχωρήσει στην έκδοση των οικοδομικών αδειών για την αποπεράτωση του εργοστασίου εμπλουτισμού, το οποίο σήμερα είναι ημιτελές, με αποτέλεσμα μηχανολογικός εξοπλισμός αξίας εκατομμυρίων ευρώ να είναι εκτεθειμένος.

Στο εργοστάσιο εμπλουτισμού θα γίνεται ο εμπλουτισμός του μεταλλεύματος που θα προέρχεται από το σχεδιαζόμενο μεταλλείο, όπου θα πραγματοποιείται συνδυαστικά επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη.

Η πρώτη φάση του έργου διαρκεί εννέα έτη, αποτελεί συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης και αναπόσπαστο κομμάτι αυτής είναι η διαχείριση των τελμάτων και των αποβλήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί εγκατάσταση απόθεσης τελμάτων (TMF), της οποίας οι προδιαγραφές επιτρέπουν την μείωση κατά 40% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου, όπως έχει αναφέρει η εταιρεία.

Η δεύτερη φάση, διάρκειας περίπου 15 ετών, που θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η επιφανειακή εξόρυξη, περιλαμβάνει την υπόγεια εξόρυξη.

Όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου George Burns, το έργο στις Σκουριές θα δημιουργήσει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, οι οποίες τοποθετούνται σε 1.000 και 700 στη φάση της κατασκευής και λειτουργίας, αντίστοιχα.

Κατά την εταιρεία, σε διάστημα 25 χρόνων λειτουργίας, θα δημιουργηθούν συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και θα κατευθυνθούν 1,5 δισ. σε πληρωμές εργαζομένων, 3 δισ. ευρώ σε πληρωμές προς Έλληνες προμηθευτές, ενώ υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ οι άμεσοι φόροι για το ελληνικό κράτος, σε 450 εκατ. ευρώ τα ετήσια έσοδα εξαγωγών και σε 80 εκατ. οι επενδύσεις στην κοινωνία.