Αύξηση 17% κατέγραψε εισερχόμενος τουρισμός της Ρωσίας τους πρώτους τρεις μήνες του 2017. Σημαντικό μέρος της τουριστικής κίνησης αποτέλεσαν πιθανότατα οι επαγγελματίες ταξιδιώτες, σύμφωνα με την αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων της Ρωσικής Ένωσης Ταξιδιών (RST).

Για την αξιολόγηση του εισερχόμενου τουρισμού στη Ρωσία χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της υπηρεσίας συνοριοφυλακής για όσους εισέρχονται στη χώρα με τουριστικές βίζες. Ωστόσο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της RST Irina Turina, τα στοιχεία αυτά ήταν λίγο πιο αισιόδοξα από τις προβλέψεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων.

“Σύμφωνα με τη ρωσική συνοριακή φρουρά, 295.000 τουρίστες έφτασαν στη χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για αύξηση 16,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο “, δήλωσε η Irina Turina.

Η Κίνα και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν οι κύριες πηγές τουρισμού για τη Ρωσία, με την πρώτη να σημειώνει αύξηση στην εισροή τουριστών κατά 61% και τη Νότια Κορέα να παρουσιάζει άνοδο κατά 34%. Επιπλέον, υπήρχαν 2,5 φορές περισσότεροι τουρίστες από την Ταϊλάνδη.

Παράλληλα, άνοδο σημειώνει και ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία καθώς ο αριθμός των τουρκικών τουριστών διπλασιάστηκε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι πέρυσι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου Τούρκοι τουρίστες στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, 890.000 τουρίστες από την Κίνα έφθασαν στη Ρωσία το 2016, σημειώνοντας αύξηση 34%. Από τη Νότια Κορέα έφτασαν 143,7 επισκέπτες, που αντιπροσωπεύουν άνοδο 23,6%.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή αγορά, η πτώση συνεχίζεται. Η εισροή τουριστών από την Ισπανία μειώθηκε κατά 23,8%, από τη Γερμανία κατά 14,7%, από την Ιταλία κατά 14% και από τη Φινλανδία κατά 11%. Η Μεγάλη Βρετανία σημείωσε επίσης μείωση κατά 6,2%. Αντίθετα, η Γαλλία παρουσίασε αύξηση (+ 4%). Τον περασμένο χρόνο ο αριθμός των τουριστών από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση 8,7%, ενώ ο εισερχόμενος τουρισμός από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,9%.

Ωστόσο, οι τουριστικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν είναι το σημαντικότερο για τον τουρισμό. Ένα μεγάλο μέρος των αφίξεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι οι επονομαζόμενοι επιχειρηματικοί τουρίστες.