Μπορεί να «ευημερούν» οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, αλλά «το ταμείο είναι μείον» στα ξενοδοχεία, αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων στη συνέντευξή του στο portal dimokratiki.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.
1. «Αποδείχτηκε λάθος ο συλλογισμός πως οι αφίξεις συνεπάγονται και ευημερία για τους ξενοδόχους, για τα ξενοδοχεία και κυρίως για την κοινωνία που ζει και αναπνέει, χάρις σ’ αυτά. Είδαμε τελικά ανάποδα αποτελέσματα. Να ευημερούν οι αφίξεις, αλλά το ταμείο να είναι μείον στα ξενοδοχεία μας. Προσωπικά για μένα αυτό δεν είναι έκπληξη. Τα έλεγα χρόνια και γινόμουν ο «κακός». Αλλά αυτό έκανα πάντα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Να λέω τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Τα βάρη που πέφτουν πάνω μας, δεν μπορούν πλέον να τα αντέξουν, οι πλάτες του τουρισμού. Φτάσαμε στο όριό μας. Από δω και πέρα, αν δεν αλλάξει κάτι στην προσέγγιση του τουρισμού, θα αρχίσουμε να βουλιάζουμε. Και αν βουλιάξει ο τουρισμός δεν θα βουλιάξουν μόνον οι ξενοδόχοι. Δυστυχώς οι πάντες θα μπουν σε περιδίνηση. Και οι εργαζόμενοί μας και οι προμηθευτές μας και όλα τα επαγγέλματα που ζουν από τον τουρισμό και τα δημόσια έσοδα».
2. «Δυστυχώς, το «κάθε πέρσι και καλύτερα» έχει γίνει πλέον ο κανόνας. Δεν μου αρέσει να είμαι μάντης κακών, αλλά δεν έχει και νόημα να ωραιοποιούμε την κατάστασή μας, όταν είμαστε με το ένα πόδι στο γκρεμό. Το ευρύτερο περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλούμαστε να δουλέψουμε και να μείνουμε όρθιοι, για να συνεχίσουν να έχουν ψωμί οι οικογένειες και οι εργαζόμενοί μας, χρόνο με το χρόνο γίνεται χειρότερο. Πολύ χειρότερο».
3. «Στη γειτονιά μας υπάρχει γεωπολιτική αστάθεια, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά. Καθώς ξέρουμε ότι ο τουρισμός είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε γεγονότα εντάσεων, οποιασδήποτε μορφής. Βλέπετε την ένταση που έχουμε με την Τουρκία. Εξακολουθούμε και έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα και με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, το πως θα εξελιχθεί. Αλλά και σε άλλα, πιο καθημερινά ζητήματα, δεν βλέπουμε φως. Έρχεται και από το 2018 και το τέλος διανυκτέρευσης.
Για ποια ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού μπορούμε να μιλάμε, υπό αυτές τις συνθήκες; Και μάλιστα μέσα σε μια παγκόσμια αγορά, που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Ολοένα και πιο ανταγωνιστική. Και αντί να βρίσκει ένα χέρι βοήθειας ο τουρισμός, δέχεται σπρώξιμο να πάει κάτω».Πηγή : www.dimokratiki.gr, www.e-travelnews.gr