Απόφαση-πρόκριμα ακόμα και για μελλοντικές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή την  επιστράτευση (πολιτική κινητοποίηση) των ναυτικών των επιβατηγών, οχηματαγωγών κ.λπ. πλοίων του εμπορικού ναυτικού που έγινε τον Νοέμβριο του 2010, μετά την πολυήμερη απεργία που είχε κηρύξει η ΠΝΟ.

 Η επιστράτευση αυτή που είχαν κηρύξει ο τότε πρωθυπουργός και ο τότε υπουργός Ναυτιλίας, κρίθηκε συνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

 Οι αποφάσεις επιστράτευσης είχαν ληφθεί μετά από πολυήμερη απεργία με σκοπό την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2010 και επισήμαιναν πως αυτή «έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη εφοδιασμού των κατοίκων των νησιών που βρίσκονται σε απομόνωση, σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης και απειλεί την διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής Υπηρεσιών Υγείας».

 Η επιστράτευση των ναυτικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, ήταν αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του κράτους και της άμεσης απειλής, λόγω διακοπής της επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, την υγεία των κατοίκων τους από την στέρηση τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης».

Δεδικασμένο

 Η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε μετά από προσφυγή της ΠΝΟ και ουσιαστικά δίνει τη νομική νομιμοποίηση στα υπουργεία να κινούνται αναλόγως ενόψει μελλοντικών κινητοποιήσεων των ναυτικών. Γι’ αυτό και οι δικαστές επισημαίνουν πως «ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων των νησιών, τον οποίο επικαλείται η Διοίκηση, δικαιολογεί την επιβολή των μέτρων της πολιτικής κινητοποίησης και της επιτάξεως των προσωπικών υπηρεσιών… Στην προκειμένη περίπτωση διαπιστώθηκε αιτιολογημένα η ύπαρξη κινδύνου για την υγεία των κατοίκων των νησιών, η αντιμετώπιση του οποίου δικαιολογεί, κατά το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος, την έκδοση των προσβαλλόμενων πράξεων» και κατά συνέπεια «πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος ο λόγος με τον οποίο προβάλλεται» από την πλευρά της ΠΝΟ ότι «οι προσβαλλόμενες πράξεις εξεδόθησαν κατά κατάχρηση εξουσίας, με μόνο σκοπό να ματαιώσουν την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος των ναυτεργατών».

Παναγιώτης Στάθης

Πηγή: capital.gr