Ως απάντηση στην αύξηση των περιστατικών απείθαρχου συμπεριφοράς επιβατών σε διεθνείς πτήσεις που αναφέρθηκαν από ρυθμιστικές αρχές και αεροπορικές εταιρείες, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τα κράτη μέλη του να επισπεύσουν την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του 2014 για την τροποποίηση της Σύμβασης για Αδικήματα και Άλλες Πράξεις που Διαπράττονται επί Αεροσκάφους (Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ 2014 ή MP14).

Από την έγκρισή του στις 4 Απριλίου 2014, το MP14 προσπάθησε να διορθώσει τα κενά δικαιοδοσίας που εμποδίζουν την αποτελεσματική δίωξη αδικημάτων που συμβαίνουν σε διεθνείς πτήσεις. “Στη δέκατη επέτειο του MP14, είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για ασφαλή αεροπορικά ταξίδια επικυρώνοντας αυτή τη βασική συνθήκη”, είπε ο Salvatore Sciacchitano, πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO. “Η παγκόσμια άνοδος των περιστατικών με απείθαρχους επιβάτες δεν είναι μόνο θέμα άνεσης όλων των επιβατών – είναι ένας κίνδυνος ασφάλειας που απαιτεί άμεση, συντονισμένη αντίδραση”.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Σύμβαση για Παραβάσεις και Άλλες Πράξεις που Διαπράττονται επί Αεροσκάφους (Σύμβαση του Τόκιο 1963) έχει δικαιοδοσία για αδικήματα που διαπράχθηκαν σε αεροσκάφος, στο κράτος όπου είναι νηολογημένο το αεροσκάφος. Αυτό προκαλεί προβλήματα εάν η πτήση προσγειώνεται σε ξένη χώρα, καθώς οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου προσδιορίζουν ότι δεν έχουν δικαιοδοσία. Το MP14 αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα δίνοντας δικαιοδοσία στο κράτος προσγείωσης, δίνοντας έτσι στις χώρες την εξουσία να αντιμετωπίζουν απείθαρχους επιβάτες που προσγειώνονται στην επικράτειά τους, ανεξάρτητα από το πού είναι νηολογημένο το αεροσκάφος. Το κράτος του αερομεταφορέα έχει επίσης δικαιοδοσία για αδικήματα που διαπράχθηκαν σε αεροσκάφος νηολογημένο σε άλλο κράτος.

Το Πρωτόκολλο έχει κυρωθεί από 47 κράτη από όλες τις περιοχές του κόσμου και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020.

“Εκτός από την παρότρυνση των κρατών -που δεν το έχουν κάνει ήδη- να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 2014, ο ICAO ενθαρρύνει επίσης τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τη σειρά εργαλείων που αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό και τους εταίρους του κλάδου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εγκλημάτων απείθαρχων επιβατών”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ICAO Juan Carlos Salazar. “Όλοι οι επιβάτες δικαιούνται μια ασφαλή και άνετη εμπειρία πτήσης, το πλήρωμα καμπίνας έχει δικαίωμα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον εργασίας και όλοι επωφελούμαστε από την αποφυγή δαπανηρών και άχρηστων εκτροπών πτήσεων”.