easyjet0604Η EasyJet PLC δήλωσε ότι αναμένει τα προ φόρων κέρδη να αυξηθούν κατά 19% φέτος παρά τις επιπτώσεις στα ταξίδια που δημιουργούν οι αναταραχές σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Μόσχα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, προβλέπει ότι τα προ φόρων κέρδη για τη χρήση που λήγει τον Σεπτέμβριο, θα διαμορφωθούν στις 545 εκατ. στερλίνες (928 εκατ. δολάρια) – 570 εκατ. στερλίνες, έναντι των 478 εκατ. στερλίνων το περασμένο έτος. Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι το 77% των θέσεων στο β΄ εξάμηνο του έτους έχει ήδη πουληθεί.

Η θερινή περίοδος είναι κρίσιμη για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η easyJet, η οποία αποκομίζει τα περισσότερα κέρδη της στη διάρκεια των διακοπών των Ευρωπαίων. Η αεροπορική είναι μεταξύ ορισμένων εταιρειών που έχουν σταματήσει τις πτήσεις στο Τελ Αβίβ τελευταίως μετά από τις συμβουλές των αρχών ασφαλείας να μην ταξιδεύουν εκεί ύστερα από τη ρίψη ενός πυραύλου της Hamas κοντά στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Ισραήλ.

Οι πωλήσεις της περιόδου αυξήθηκαν στις 1,2 δισ. στερλίνες, υψηλότερα κατά 8,6%, ελαφρώς χαμηλότερα του 9,4%, ποσοστού αύξησης των αριθμών των επιβατών, στα 17,9 εκατομμύρια. Τα αποτελέσματα εν μέρει αποτυπώνουν το γεγονός ότι η περίοδος του Πάσχα φέτος συνέπεσε με το γ΄ τρίμηνο, ενώ πέρυσι το Πάσχα είχε εορταστεί στο β΄ τρίμηνο.

Η easyJet ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της ανά θέση αυξήθηκαν 2,7% στη διάρκεια της περιόδου σε σταθερό νόμισμα, ακόμη κι αν η ίδια και άλλες αεροπορικές αύξησαν τις διαθέσιμες θέσεις που παραδοσιακά πιέζουν τις αποδόσεις. Το κόστος ανά θέση αυξήθηκε 1% (χωρίς να περιλαμβάνονται τα καύσιμα σε σταθερό νόμισμα).

Η διευθύνουσα σύμβουλος της easyJet, Carolyn McCall δήλωσε πως τα αποτελέσματα ήταν «ισχυρά» και ότι η αεροπορική είναι «σε σωστή θέση ώστε να συνεχίζει να παρουσιάζει βιώσιμη ανάπτυξη και αποδόσεις».

Ο παράγοντας χωρητικότητα της αεροπορικής εταιρείας, μια ένδειξη των γεμάτων θέσεων, διαμορφώθηκε στο 90,4%. Τα βοηθητικά έσοδα από αντικείμενα όπως τα τρόφιμα, μειώθηκαν 12%.

Η easyJet δήλωσε ότι αυξήθηκε η χωρητικότητα 6,8% στη διάρκεια της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου και του 16% στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου και 7% στο αεροδρόμιο Flumicino στη Ρώμη.

Dow Jones

Πηγή:www.capital.gr