Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπει ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα βυθίσει σε βαθιά ύφεση αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία, αυτό το καλοκαίρι.
Η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% το πρώτο τρίμηνο και 3% κατά το δεύτερο, σύμφωνα με την JPMorgan, ενώ η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1,8% και 3,3% στις ίδιες περιόδους.

Οι οικονομολόγοι ανέφεραν ως αιτία την ξαφνική διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργήθηκε από την καραντίνα.
Η Ιταλία είναι εντελώς κλειστή, καθώς οι περιπτώσεις ιών υπερβαίνουν τις 15.000 και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, απαγορεύουν ορισμένα ταξίδια για να περιορίσουν την περαιτέρω μόλυνση.
Η ακύρωση σημαντικών αθλητικών, πολιτιστικών και επιχειρηματικών εκδηλώσεων θα μειώσει περαιτέρω στις καταναλωτικές δαπάνες.
Η αβεβαιότητα γύρω από τον ιό θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη μια συντονισμένη οικονομική επανεκκίνηση, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
Οι άγριες μεταβολές των τιμών των χρηματοπιστωτικών αγορών και οι πτωτικές τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα συμβάλουν επίσης στην οικονομική συρρίκνωση κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα, σύμφωνα με την JPMorgan.

Το κλειδί για την αποφυγή ενός ακόμα χειρότερου χτυπήματος στην παγκόσμια ανάπτυξη έγκειται στις πολιτικές απαντήσεις των χωρών, τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Οι αρχές πρέπει να στοχεύσουν τους προβληματικούς τομείς με κίνητρα, να περιορίσουν το άγχος των χρηματοπιστωτικών αγορών και να στηρίξουν τη ζήτηση των καταναλωτών μέσω της νομισματικής πολιτικής.