Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι αριθμοί επισκεπτών αυτή τη χρονιά, θα φτάσουν μόλις στα περίπου 4 εκατομμύρια. Και η μικρή αυτή επισκεψιμότητα, αναμένεται να πλήξει το οικονομικό σύστημα της Κούβας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εισόδημα του τουριστικού τομέα.

Η κυβέρνηση είχε ελπίσει ότι θα ξεπεράσει το χάσμα των 5 εκατομμυρίων το 2019. Αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ και οι αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν μειώσει σοβαρά τους αμερικανικούς αριθμούς επισκεπτών στην Κούβα.

Η απαγόρευση που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε όλες τις αεροπορικές πτήσεις της σε άλλες πόλεις εκτός της Αβάνας, άρχισε να ισχύει αυτήν την εβδομάδα. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Τραμπ σταμάτησε όλες τις κρουαζιέρες των Αμερικανών στην Κούβα, με αποτέλεσμα απώλειες σε τουλάχιστον 800.000 επισκέπτες.

Περίπου 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Κούβα το 2018. Όλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό, έχουν πληγεί από τον μειωμένο αριθμό επισκεπτών. Η Αβάνα, με τους λιθόστρωτους δρόμους και την αποικιακή αρχιτεκτονική, είναι συνήθως γεμάτη ζωή αυτή τη χρονική περίοδο. Τώρα, έχει αισθητά λιγότερη κινητικότητα,  με πολύ λιγότερα πλήθη επισκεπτών και σχεδόν άδεια καταστήματα και εστιατόρια.