xatzidakisΟ υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ.Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με το διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KFW, κ. Ούρλιχ Σρέντερ. Θέμα της συνάντησης ήταν η ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου και η στήριξη από την πλευρά της KFW . Για το ίδιο θέμα προηγήθηκαν χθες συναντήσεις του κ. Χατζηδάκη με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Στέφεν Καπφέρερ. Στη δεύτερη συνάντηση συμμετείχε, παρότι δεν ήταν προγραμματισμένο, και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ.

Από τις συναντήσεις προέκυψε η προθυμία της Γερμανικής πλευράς να στηρίξει την Ελληνική προσπάθεια που εισέρχεται πλέον στην τελική της φάση. Στόχος του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου , που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα είναι να καλύψει ως ένα βαθμό το κενό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα δε των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέτοχοι του Ταμείου θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Η ελληνική και η γερμανική πλευρά θα έχουν συνεχείς επαφές τις επόμενες μέρες για το σκοπό αυτό.

 

Πέραν των συζητήσεων για την ίδρυση του Ταμείου, ο Αντικαγκελάριος κ. Ρέσλερ εξέφρασε στον κ. Χατζηδάκη την πρόθεση της Γερμανίας να συμβάλει στην προώθηση των Ελληνικών εξαγωγών με δικούς της μηχανισμούς και διμερή επιμελητήρια σε χώρες που δεν υπάρχει η κατάλληλη δικτύωση από πλευράς της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε σημείωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει την επαγγελματική κατάρτιση ενός σημαντικού αριθμού Ελλήνων νέων ανέργων, όπως συνέβη πρόσφατα με την Ισπανία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης: η Ελληνική θέση». Ομιλητής ήταν επίσης ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στέφεν Κάμπιτερ. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Χανς-Γκερντ Πέτερινγκ.