Ο Chef Γιάννης Μπρατσολιάς επιλέγει να ενισχύσει τη μαγειρική παράδοση της Λέσβου με τη συνεργασία του με το ξενοδοχείο Mythical Coast Wellness Retreat, προβάλλοντας τα αρώματα, τις γεύσεις και τις αυθεντικές πρώτες ύλες του νησιού.

Σε συνέντευξή του στο tourismtoday, μας αποκαλύπτει τη μοναδικότητα της λεσβιακής κουζίνας και το όραμά του για την ανάδειξη της Λέσβου ως προορισμού γαστρονομικού τουρισμού, καθώς και τους προσωπικούς του στόχους.

 

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη γαστρονομία της Λέσβου και να συνεργαστείτε με το ξενοδοχείο Mythical Coast Wellness Retreat;

Η Λέσβος έχει μια εξαιρετική γαστρονομική κληρονομιά, την οποία βρίσκω συναρπαστική, ιδιαίτερα λόγω των τοπικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, η σαρδέλα και τα θαλασσινά. Ως Consulting Chef, έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε νέες ιδέες στο Mythical Coast, συνδυάζοντας την παράδοση με σύγχρονες τεχνικές. Ενώ η συνεργασία με την Οικογένεια Κούσκου είναι σημαντική και η προσέγγισή μας είναι να δίνουμε έμφαση στη δημιουργία πιάτων που αντανακλούν την τοπική κουλτούρα και ταυτόχρονα να προσελκύουν ένα ευρύτερο κοινό.

Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι βασικές διαφορές της λεσβιακής γαστρονομίας από άλλες περιοχές της Ελλάδας;

Η λεσβιακή γαστρονομία ξεχωρίζει για τη χρήση υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και η μοναδική ποικιλία τυριών, όπως το λαδοτύρι και η γραβιέρα Λέσβου. Επιπλέον, οι γεύσεις είναι πιο έντονες και αρωματικές, χάρη στα βότανα και τα αρωματικά που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν μια αυθεντικότητα που δεν συναντάς εύκολα

Ποια είναι η φιλοσοφία σας για την κουζίνα και πώς επιλέγετε τα πιάτα που θα προσφέρετε;

Η φιλοσοφία μας βασίζεται στο “λιγότερο είναι περισσότερο”. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις καθαρές γεύσεις των τοπικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας απλές αλλά προσεγμένες τεχνικές. Τα πιάτα επιλέγονται με βάση την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, δίνοντας πάντα έμφαση στην ισορροπία μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας κουζίνας.

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές πιάτο του μενού σας; Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία πίσω από αυτό;

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσουμε για “πιο δημοφιλές πιάτο”, αυτό που έχει τραβήξει περισσότερο την προσοχή είναι η γεμιστή σαρδέλα με μυρωδικά, ένα τοπικό προϊόν που φέρνει στο πιάτο την παράδοση της Λέσβου. Επίσης, η γαρίδα σαγανάκι με νιόκι και αφρό ούζου είναι ένα παράδειγμα της προσπάθειας μας να παντρέψουμε την ελληνική παράδοση με μοντέρνες τεχνικές, προσφέροντας κάτι γνώριμο αλλά ταυτόχρονα διαφορετικό.

Πώς αντιμετωπίζετε τις ειδικές διατροφικές ανάγκες ή προτιμήσεις των πελατών; Υπάρχουν επιλογές για χορτοφάγους, vegan;

Η προσέγγισή μου είναι προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση όλων των πελατών, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές τους ανάγκες. Το μενού περιλαμβάνει πολλές επιλογές για χορτοφάγους και vegan, με έμφαση στη χρήση φρέσκων λαχανικών.. Πιστεύω ότι μια καλή κουζίνα πρέπει να είναι ευέλικτη και προσβάσιμη σε όλους.

Ποιες είναι οι μελλοντικές σας φιλοδοξίες ή σχέδια για την καριέρα σας;

Στόχος μου είναι να γυρίσω Ελλάδα καθώς βρίσκομαι μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού και να εξελιχθώ σε έναν όμιλο , αξιοποιώντας την εμπειρία μου για να αναδείξω τη δυναμική της ελληνικής γαστρονομίας. Παράλληλα, σκέφτομαι να δημιουργήσω μια εταιρεία Consulting, η οποία θα επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης, φέρνοντας τον σωστό συντονισμό και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την επιτυχία. Δεν βιάζομαι να κάνω αλλαγές, καθώς πιστεύω στην αξία της στρατηγικής και της προσεκτικής προσέγγισης.