Την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη θα φιλοξενεί από τις αρχές του 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η ΔΕΘ-Helexpo. Προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης κτηρίου για τη λειτουργία γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης από τον διευθύνοντα σύμβουλο του εκθεσιακού φορέα, κ. Κυριάκο Ποζρικίδη και τον Συνήγορο του Πολίτη, κ. Ανδρέα Ποττάκη.
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι μια προσπάθεια 25 ετών βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Σήμερα υπογράφουμε τη συμφωνία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μια εγκατάσταση που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για τις δικές μας δραστηριότητες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα» ανέφερε κατά την υπογραφή ο κ. Ποττάκης, υπογραμμίζοντας πως σε επίπεδο καταγγελιών-αναφορών το ένα τρίτο του συνόλου ετησίως προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα.
Τόνισε πάντως πως ο Συνήγορος του Πολίτη υλοποιεί και μια σειρά άλλων δράσεων που τον φέρνουν συχνά στη Βόρεια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα επιθεωρήσεις χώρων στέρησης της ελευθερίας (φυλακών, αστυνομικών κρατητηρίων), αλλά και προαναχωρησιακών κέντρων για αλλοδαπούς που απελαύνονται, οι οποίες θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν πολύ καλύτερα και πιο ουσιαστικά τώρα που η Ανεξάρτητη Αρχή θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
«Για μας είναι τιμή η φιλοξενία του Συνηγόρου του Πολίτη στις εγκαταστάσεις μας» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως η δράση αυτή είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της ευαισθησίας του εκθεσιακού φορέα στα κοινωνικά ζητήματα, καθώς η εταιρεία έχει στη διάρκεια αυτών των χρόνων ξεφύγει από τον καθαρά εμπορικό χαρακτήρα και προχωρά και σε δράσεις που αφορούν στον κοινωνικό της ρόλο.
Η λειτουργία του γραφείου συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΧΜ-ΕΟΧ 2014-2021 και αποτελεί μία από τις ενέργειες της πράξης «Δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης, της λογοδοσίας και καταπολέμησης της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα». Οι επιχορηγήσεις του ΧΜ-ΕΟΧ (EEA Grants) αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.