Την αδυναμία της Τουριστικής Αστυνομίας να επιτελέσει το έργο της και να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας στο χώρο του τουρισμού επισημαίνει με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών.

Συγκεκριμένα, οι ξεναγοί αναφέρουν τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί ξεναγών, περί τουριστικών πρακτορείων, περί διοργάνωσης εκδρομών, περί καταλυμάτων κ.ο.κ., που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και οδηγούν στην ανεργία όλους τους κλάδους του τουρισμού που λειτουργούν νόμιμα.

Εν μέσω της ολέθριας τουριστικής σεζόν για όλους τους κλάδους του τουρισμού, οι ξεναγοί αντιμετωπίζουν επιπλέον το πρόβλημα των παράνομων ξεναγήσεων από άτομα – Έλληνες και αλλοδαποί – που σε καθεστώς μαύρης εργασίας προσλαμβάνονται από κάποια τουριστικά γραφεία για να παριστάνουν τους ξεναγούς.

Να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός της εποχικότητας της εργασίας των ξεναγών με την κρίση στον τουρισμό, έχει οδηγήσει φέτος την ανεργία σε επίπεδα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά, κυμαινόμενη από 40%-80% ανάλογα με την περιοχή και την ξένη γλώσσα του ξεναγού.