Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και την υπουργό Τουρισμού αποστέλλει η ΓΕΠΟΕΤ, στην οποία εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου για το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου του Παλατιού των Ιπποτών στη Ρόδο λόγω της άρνησης των υπαλλήλων να εργαστούν υπερωριακά εν όψει των προγραμματισμένων επισκέψεων 3.000 επιβατών κρουαζιέρας που καταφθάνουν την προσεχή Δευτέρα στο νησί της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου χαρακτηρίζει την απόρριψη της αίτησης των ενδιαφερομένων πρακτορείων για υπερωριακή λειτουργία στο Παλάτι των Ιπποτών τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, ακόμα μια ταφόπλακα στον τουρισμό της Ρόδου.

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 θα επισκεφτούν την Ρόδο τα Κρουαζιερόπλοια Silver Wind, Aegean Paradise και Ocean Majesty, VENUS, και ROYAL IRIS με περίπου 3.000 επιβάτες, με προγραμματισμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου συμπεριλαμβανομένων του Παλατιού των Ιπποτών και του Μουσείου της πόλης.

Μέχρι σήμερα όταν οι Αρχαιολογικοί χώροι ήταν κλειστοί λόγω υπέρβασης του ωραρίου, κατόπιν εγκρίσεως του αρμόδιου Υπουργείου, άνοιγαν υπερωριακά με επιβάρυνση των πρακτορείων, τα οποία κατέθεταν την αμοιβή, παρακρατώντας και αποδίδοντας στη Δ.Ο.Υ. τους φόρους που αναλογούσαν.  

“Παρά τις κατά το παρελθόν προτάσεις της Ένωσης μας για οριστική επίλυση του προβλήματος, δυστυχώς για την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012,  το Υπουργείο ελαφρά τη καρδία απέρριψε την αίτηση των ενδιαφερομένων πρακτορείων για την υπερωριακή λειτουργία στο Παλάτι των Ιπποτών, με την δικαιολογία ότι οι φύλακες δεν δέχονται να εργαστούν εάν δεν έχουν γραπτή εντολή από το Υπουργείο;;;, και επίσης ότι δεν έχει ακόμη εξευρεθεί νόμιμος τρόπος πληρωμής της υπερωριακής εργασίας!!!, με αποτέλεσμα:

1ον να στερήσει την δυνατότητα σε χιλιάδες επιβάτες επίσκεψής των κλειστών αρχαιολογικών χώρων.

2ον την δυσαρέσκεια των εταιρειών κρουαζιεροπλοίων λόγω απώλειας εσόδων από ακυρώσεις προπληρωμένων χερσαίων εκδρομών και την αντιμετώπιση των διαμαρτυρομένων επιβατών.

3ον τη απώλεια εσόδων από τη τοπική οικονομία λόγω αλλαγής προγραμμάτων και του κινδύνου ακύρωσης προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων ως και εις το παρελθόν  

4ον την απώλεια εσόδων των ίδιων των αρχαιολογικών χώρων.”, αναφέρει το δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι 

1ον. Ο πελάτης της κρουαζιέρας είναι πελάτης μίας μέρας ανά προορισμό, και δεν έχει νόημα  η επίσκεψη του σε προορισμούς που δεν υπάρχουν ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι να επισκεφτεί. Σε περίπτωση όμως ακυρώσεως  προγραμμάτων κρουαζιέρας η και προγραμμάτων εκδρομών,  η ζημία για τις εταιρείες των πλοίων,  τις τοπικές κοινωνίες, και διά τους αρχαιολογικούς χώρους, λόγω απώλειας εσόδων είναι μεγάλη, 

2ον . Τα κρουαζιερόπλοια είναι πλωτά  κινούμενα ξενοδοχεία που με την αυτή ευκολία  που προγραμματίζονται, αλλάζουν και ρότα για άλλα λιμάνια αν δεν τους ικανοποιούν οι κατά τόπους συνθήκες.

3ον  .  Σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και ύφεσης η απώλεια κάθε ευρώ για την τοπική και εθνική οικονομία μετρά τα μέγιστα.