krouazierapeiraias2202Τη διοργάνωση συνεδρίου και εκδηλώσεων με σκοπό την παρουσίαση προτάσεων για τη ναυπηγοεπισκευή και την κρουαζιέρα στο λιμάνι του Πειραιά προτείνει το ΕΒΕΠ ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στον υπουργό και υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Ε. Βενιζέλο και κ. Δ. Κούρκουλα, στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη και στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

“Είναι πλέον ευρέως παραδεκτό πως η πολυπόθητη ανάπτυξη στη Χώρα θα ξεκινήσει από τη θάλασσα και θα «αγκυροβολήσει» στα λιμάνια μας. Με ικανοποίηση παρακολουθούμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, με νομοθετικές πρωτοβουλίες και αλλαγή της ναυτιλιακής πολιτικής, να λειάνει το μέχρι πρότινος «ανώμαλο» έδαφος, για ναυτιλιακές επενδύσεις και εισροή συναλλάγματος, στην Ελλάδα.

Παρά τις όποιες προσπάθειες, στο χώρο της ναυτιλίας και των παραναυτιλιακών κλάδων, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα των οποίων η άμεση επίλυση, ξεπερνά τις εθνικές μας δυνάμεις, αλλά η τυχόν αντιμετώπισή τους θα επιφέρει ανυπολόγιστα οικονομικά οφέλη.

Το Ε.Β.Ε.Π., Επιμελητήριο της πόλης στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο και με τεράστιες δυνατότητες και προοπτική λιμάνι τόσο της Χώρας όσο και της Μεσογείου, θεωρεί πως με τη συγκυρία της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας της Ε.Ε., παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποτυπωθούν και προωθηθούν τα ζητήματα της ναυτιλίας με τον πλέον ενδεδειγμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ενδεικτικά, επικεντρωνόμαστε σε τρείς τομείς της λιμενικής δραστηριότητας, κρίσιμους για την Εθνική οικονομική μας ανασυγκρότηση, για τους οποίους είτε η βιωσιμότητα τους βρίσκεται σε οριακό σημείο, είτε διαβλέπονται σημαντικοί κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στη λειτουργία των Ναυπηγείων και της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της Κρουαζιέρας στη Χώρα.

Αφού εκφράσουμε τις ευχές μας για καλή επιτυχία στο δύσκολο αλλά και αυξημένης ευθύνης έργο σας για τους επόμενους έξι μήνες, θα επιθυμούσαμε να διοργανώσουμε ένα συνέδριο – εκδήλωση, υπό την αιγίδα των Υπουργείων σας, όπου θα παραστούν εκπρόσωποι των ανωτέρω κλάδων, οι οποίοι θα επικοινωνήσουν με σαφήνεια τα ζωτικής σημασίας προβλήματα, καθώς και τους διαβλεπόμενους κινδύνους που χρήζουν άμεσης – Ευρωπαϊκού επιπέδου – αντιμετώπισης και αφορούν στα Ναυπηγεία, τη Ναυπηγική Βιομηχανία και την Κρουαζιέρα, έτσι ώστε να διαμορφωθούν από εσάς οι Εθνικές μας θέσεις και να δρομολογηθούν οι βέλτιστες λύσεις. Η θάλασσα αποτελεί για την Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο μέχρι στιγμής δεν αξιοποιείται στο έπακρο, ώστε να της αποφέρει την μέγιστη προστιθέμενη αξία. Μια προσδοκώμενη «Ευρωπαϊκή λύση» σε ένα μικρό αριθμό καίριων ζητημάτων, θα εκτοξεύσει την αποδοτικότητά της, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο”.