Σύνταξη: tourismtoday.gr

Πάνω από 9.500 παράνομοι ιστότοποι για τυχερά παιχνίδια εντοπίστηκαν το 2024 σε Ελλάδα -στο +275% σε σχέση με το 2021- σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που ανακοινώθηκαν στο “1st Cyber Intelligence Summit – Προστατεύοντας το Σήμερα, Οργανώνοντας το Αύριο”.

Στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την
αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετείχαν από την πλευρά της ΕΕΕΠ ο Πρόεδρος Δρ Δημήτρης Ντζανάτος και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνολογικών Υποδομών της ΕΕΕΠ, Δρ Αντώνης Αλεξίου.

Η συνάντηση που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες συναντήσεις για θέματα τεχνολογικής ασφάλειας στη χώρα μας, με την συνδρομή κορυφαίων ειδικών της ελληνικής αγοράς, ακαδημαϊκών και ανώτερων κυβερνητικών στελεχών.

Οι κ.κ. Ντζανάτος και Αλεξίου συμμετείχαν στο panel με τίτλο «Η ασφαλής διεξαγωγή παιγνίων και η προστασία από παράνομα δίκτυα».

Η μεγάλη πρόκληση της ρύθμισης της αγοράς των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ντζανάτος μίλησε για τη μεγάλη πρόκληση της ρύθμισης της αγοράς των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων που ξεκίνησε από το 2021.

Για το κρίσιμο θέμα του παράνομου τζόγου υπογράμμισε πως αποτελεί ένα διεθνούς φύσης πρόβλημα, μια παράνομη αγορά με μηδενικό ρίσκο που γιγαντώνεται με αλματώδεις ρυθμούς και συνδέεται και με δίκτυα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τόνισε επίσης πως απαιτείται διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπισή του και συλλογικές προσπάθειες με στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς οι αποσπασματικές κινήσεις δεν μπορούν να αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πάνω από 9.500 παράνομοι ιστότοποι τζόγου εντοπίστηκαν σε Ελλάδα, πέρυσι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η εισήγηση του κ. Αντώνη Αλεξίου, Αναπληρωτή
Γενικού Διευθυντή της ΕΕΕΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεχνολογική ωρίμανση της ΕΕΕΠ, η
οποία χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για την έρευνα και τον εντοπισμό ιστοτόπων μέσω των οποίων διεξάγονται τυχερά παίγνια χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2024, στην Ελλάδα, περισσότεροι από 9.500 ιστότοποι είχαν καταγραφεί ως μη αδειοδοτημένοι, σημειώνοντας αύξηση 275% σε σχέση με το 2021.

Ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε επίσης σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΕΕΠ και αφορά την αποτίμηση της ενασχόλησης των παικτών με τα τυχερά παίγνια και τον προσδιορισμό πιθανής προβληματικής ενασχόλησης ή/και εθισμού, βάσει της παικτικής τους δραστηριότητας.

Εξετάστηκε η συμπεριφορά ενός μεγάλου αριθμού παικτών της τάξης των 160.000 για χρονικό διάστημα 2 μηνών.

Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει πως από τους παίκτες του νόμιμου δικτύου των διαδικτυακών εταιριών, ελάχιστοι, και σαφώς λιγότεροι με βάση τις διαχρονικές διεθνείς έρευνες, φαίνεται να αναπτύσσουν προβληματική συμπεριφορά ή/και εθισμό.

Τέλος, προανήγγειλε πως τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της 3ης ετήσιας έρευνας της Kapa Research για λογαριασμό της ΕΕΕΠ για τους παράγοντες που ωθούν τους παίκτες στα παράνομα δίκτυα.