Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ελπίδες υπάρχουν για συμφωνία σχετικά με την χρήση ηλεκτρονικών πυλών αεροδρομίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στους κατόχους βρετανικών διαβατηρίων, όταν ταξιδεύουν σε αερολιμένες του μπλοκ.

Μια τέτοια συμφωνία θα βοηθούσε στη διευκόλυνση των ουρών διαβατηρίων στα αεροδρόμια. Ωστόσο ελάχιστα θα επιταχύνει τους ελέγχους διέλευσης των συνόρων στα λιμάνια σε Ντόβερ και Φόλκεστοουν, όπου οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2024, οι πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι υπήκοοι «τρίτων χωρών» θα μπορούσαν να λάβουν τα βιομετρικά τους δεδομένα για να λάβουν απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχεί ότι αυτό δεν θα τερματίσει τις καθυστερήσεις και αναζητά πλήρη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πύλες του μπλοκ.

Η ΕΕ σχεδιάζει να εισαγάγει δύο χωριστά αλλά σχετικά συστήματα εισόδου αργότερα αυτό το έτος και το 2024.

Το σύστημα εισόδου/εξόδου της ΕΕ (EES) πρόκειται να εισαχθεί στο τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει αυτόματη εγγραφή επισκεπτών από χώρες εκτός ΕΕ κάθε φορά που περνούν τα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την εισαγωγή του συστήματος σταδιακά και ευέλικτα, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής στις συνοριακές διελεύσεις.