kasiopiΕμπλοκή παρουσιάστηκε λόγω εξωδίκου στην επικείμενη επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας από την αμερικανική εταιρεία «N.C.H. CAPITAL Inc.» η οποία είχε πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

O περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος έστειλε εξώδικο προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον πρόεδρο και τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, με κοινοποίηση προς την εταιρεία «N.C.H. CAPITAL Inc.», με θέμα «Επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια μεταφορά του εθνικού οχυρού Αγίου Στεφάνου Κέρκυρας».

Όπως υπογραμμίζεται, η μεταφορά του οχυρού είναι επικίνδυνη για δύο βασικούς λόγους:
α) Λόγω σοβαρών προβλημάτων ασφαλείας για το ίδιο το Οχυρό που προκύπτουν από την κατάργηση της Επιτηρούμενης Ζώνης. Η προτεινόμενη νέα θέση του Ναυτικού Οχυρού δεν έχει επιτηρούμενη ζώνη, επομένως δεν διασφαλίζονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και παραβιάζεται ο ΑΝ 376/1936. H κατάργηση της Επιτηρούμενης Ζώνης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη σύγχρονη τεχνολογία και επομένως προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφάλειας για το ίδιο το Οχυρό.
β) Λόγω της έλλειψης ορατότητας της νέας θέσης και αδυναμίας επόπτευσης της περιοχής από τα ραντάρ. Η νέα θέση του Ναυτικού Οχυρού (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Τεχνική Έκθεση Μηχανολόγου Μηχανικού του ΕΜΠ που κατατέθηκε στο ΣτΕ) δεν παρέχει ούτε οπτική ορατότητα, ούτε δυνατότητα επόπτευσης της περιοχής από τα ραντάρ για το μεγαλύτερο τμήμα της θαλάσσιας έκτασης ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αλβανία καθώς και για τις ακτές της Κέρκυρας απέναντι από τη Αλβανία. Υπάρχει δηλαδή, μεγάλος “νεκρός τομέας”, άρα έλλειμμα στρατιωτικής επιτήρησης.

Ο περιφερειάρχης υποστηρίζει στο εξώδικο ότι «είναι απαράδεκτο με το πρόσχημα του δημόσιου χρέους (το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει μόλις 23 εκατ. ευρώ ή 26 ευρώ ανά τ.μ. μείον τα έξοδα μετεγκατάστασης του Οχυρού) να θυσιάζεται η Εθνική Ασφάλεια και μάλιστα σε μια τόσο ταραγμένη εποχή».