Κατάλληλο για βουτιές είναι το νερό στις παραλίες Λαγανά Ζακύνθου. Αυτό προκύπτει από τις δειγματοληψίες από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α..

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου 2019 στις περιοχές: Γέρακα, Καλαμάκι-Βροντόνερο, Καλαμάκι-Μπούκα και στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθία, στον κόλπο του Λαγανά, που ως γνωστόν αποτελεί περιοχή ωοτοκίας για τη Θαλάσσια Χελώνα Caretta caretta.

Δεν διαπιστώθηκε ρύπανση από οργανικά φορτία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ότι η κατάσταση στις περιοχές του κόλπου του Λαγανά είναι απόλυτα κανονική.
Και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στους πολίτες. Σε κανένα από τα δείγματα δεν διαπιστώθηκε ρύπανση από οργανικά φορτία.

Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ανάλογα με αυτά που πραγματοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Ειδικότερα η συγκεκριμένη Υπηρεσία πραγματοποίησε δειγματοληπτικό έλεγχο καταλληλότητας των υδάτων κολύμβησης σε 33 θέσεις σε όλη τη Ζάκυνθο. Εννιά εκ’ των οποίων εντός των περιοχών δικαιοδοσίας του Ε.Θ.Π.Ζ.

Η καταλληλότητα των υδάτων κολύμβησης επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσθετες δειγματοληψίες από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
Εξαίρεση αποτελεί το λιμάνι της Ζακύνθου, σε μια ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του σημείου εκβολής του χειμάρρου Αγίου Χαραλάμπη της πόλης της Ζακύνθου.