Κατεύθυνση για χρήση τουρισμού – αναψυχής στο σχέδιο πόλης της Μπούκας που προβλέπει β’ κατοικία έδωσε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
Ενέκρινε, συγκεκριμένα, την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με θέμα “Γνωμοδότηση για εκκίνηση της διαδικασίας σημειακής τροποποίησης του ΓΠΣ Μεσσήνης στην περιοχή β’ κατοικίας της Μπούκας”. Διαφωνώντας με τη θέση αυτή, ψήφισαν λευκό ο αντιδήμαρχος Χρήστος Χριστόπουλος και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.
Η μείζων μειοψηφία και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι διαφώνησαν και τάχθηκαν υπέρ της αμιγούς κατοικίας, ενώ συμφωνούσαν μόνο σε ήπια τουριστική ανάπτυξη (λίγες κλίνες) στην περιοχή. Λευκό ψήφισε η παράταξη του Δημήτρη Σαμπαζιώτη.
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος ενημέρωσε ότι η σημειακή τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην περιοχή β’ κατοικίας Μπούκας αφορά 339,3 στρέμματα, πως το πρώτο στάδιο έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί στις 26/6/2009 και έχουν καθυστερήσει η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας και ο οριοθέτηση του κουλντουκιού. Πρότεινε τον καθορισμό χρήσης τουρισμού – αναψυχής και παρατήρησε ότι υπέρ αυτής της χρήσης υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της προηγούμενης δημοτικής αρχής (Στ. Αναστασόπουλος, Ν. Τζώρτζης, Κ. Σπυρόπουλος).
Ο μελετητής Δημήτρης Ντοκόπουλος εξήγησε πως “ο όρος β’ κατοικία έχει να κάνει με τον τρόπο ανάπτυξης της περιοχής και όχι με τη χρήση. Είναι της νομοθεσίας πρόβλημα. Υπάρχει κενό, ερχόμαστε να καλύψουμε το κενό, να πούμε τι χρήση θέλουμε”. Ανέφερε ότι “αν δε βάλουμε τουρισμό – αναψυχή, δε θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες χρήσεις, θα μιλάμε για αμιγή κατοικία. Εντάσσονται 105 ιδιοκτησίες, 65 στρέμματα το μεγαλύτερο, 15 με 12 στρέμματα στη συνέχεια, 8-7 κ.ο.κ.”.
Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Χριστόπουλος ζήτησε να δοθεί αναβολή, γιατί “δεν έχω κατασταλάξει” και τάχθηκε κατά της κατασκευής φαραωνικών ξενοδοχείων.
Ο κ. Ντοκόπουλος διευκρίνισε ότι “θέμα αποκλεισμού του κόσμου από την παραλιακή ζώνη δεν υπάρχει” και υποστήριξε πως “ό,τι πιο δεσμευτικό και περιοριστικό μπορεί να υπάρξει είναι η ζώνη αμιγούς κατοικίας. Στις παράκτιες περιοχές η κατεύθυνση είναι τουρισμός – αναψυχή. Με την αμιγή κατοικία θα έχετε μια νεκρή περιοχή, δεν θα έχει καμία σχέση με την παραλία της Καλαμάτας”.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Ντοκόπουλος αντέδρασε έντονα όταν ο κ. Χριστόπουλος έκανε αναφορά σε “τσιφλίκια” που θέλουν κάποιοι. Και ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε πως δεν αναφερόταν σε αυτόν.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκος Τζώρτζης είπε ότι μπορεί να έγινε λάθος, να υπάρχει λάθος στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (που παρουσίασε ο Ν. Ξαρχάκος), επέμεινε πως το ΓΠΣ μιλάει για β’ κατοικία και ανέφερε πως ο κ. Ξαρχάκος επιχείρησε να παραπλανήσει. Αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του αντιδημάρχου.
Ο αντιδήμαρχος στην προηγούμενη δημοτική αρχή Γιάννης Τσούσης είπε ότι “περιμένουμε να φτιάξουμε τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου σε αυτό το κομμάτι” και τάχθηκε υπέρ της αμιγούς κατοικίας. Ενημέρωσε, επίσης, ότι σύμφωνα με το ΓΠΣ προβλέπονται δυτικά τουριστική ζώνη και ανατολικά τουριστική ζώνη ΠΕΡΠΟ.
Στις περιοχές τουρισμού – αναψυχής επιτρέπονται μόνο:
1. Ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις.
2. Κατοικία.
3. Εμπορικά καταστήματα.
4. Εστιατόρια.
5. Αναψυκτήρια.
6. Κέντρα διασκέδασης, αναψυχής.
7. Χώροι συνάθροισης κοινού.
8. Πολιτιστικά κτήρια και εν γένει πολιτιστικές λειτουργίες.
9. Κτήρια κοινωνικής πρόνοιας.
10. Θρησκευτικοί χώροι.
11. Κτήρια, γήπεδα στάθμευσης.
12. Πρατήρια βενζίνης.
13. Αθλητικές εγκαταστάσεις.
14. Εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών.
15. Συνεδριακά κέντρα.
16. Ελικοδρόμια.
17. Καζίνα.
18. Γήπεδα γκολφ.
19. Τουριστικοί λιμένες.