Το μοναδικό στην χώρα μας δρυοδάσος της Φολόης στη Ηλεία, συνδέεται με τα τουριστικά αξιοθέατα της πολιτιστικής κληρονομίας της περιοχής, όπως η Αρχαία Ολυμπία.

Η μελέτη που αφορά το έργο ανάδειξης των μονοπατιών του ορεινού όγκου της Φολόης, τους καταρράκτες της Νεμούτας, το φαράγγι του Ανδρωνίου και φτάνει μέχρι την κοιλάδα του Ενιπέα, παρουσιάστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα.

Ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ολυμπιακής γης στην Φολόη -άμεσα συνδεδεμένη μέσω των μύθων με τον πολιτισμό του τόπου με το μοναδικό δρυοδάσος της -επεκτείνεται η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας στον άξονα Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία.

Με το έργο, θα ενοποιηθεί το δίκτυο μονοπατιών με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κούμανι, το μουσείο της Φολόης και το κτίριο της Δασικής Υπηρεσίας και θα δημιουργηθούν υποδομές για τους επισκέπτες βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών ανάδειξης και δημιουργίας δασικής αναψυχής.

Κεντρικός πυρήνας θα είναι η Φολόη, το Κούμανι και η Νεμούτα, ενώ θα υπάρξει σύνδεση με τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς στην περιοχή, όπως την Αρχαία Ολυμπία, την Δίβρη, την Πέρσαινα και τη Νεράιδα.

Το έργο 600.000 ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2018 ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η υλοποίηση του.

«Τα μονοπάτια αποτελούν βασικό πυρήνα προστασίας, γιατί θα έχουμε καθημερινά ανθρώπους εκεί. Στοχεύουμε να γίνει ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, που έχουν ανάγκη αναψυχής και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το τοπικό εισόδημα με έναν δορυφόρο μικρών επιχειρήσεων, που μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με τα μονοπάτια. Είναι ένα έργο σημαντικό, γιατί το θέλαμε πολλά χρόνια, αλλά δεν είχαμε τα χρήματα.
Τώρα το χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και μας δίνει και έναν τεχνικό σύμβουλο για τη μελέτη. Είναι μια σημαντική προσπάθεια γιατί θα μπορέσουμε να οργανώσουμε και να δώσουμε στο ευρύ κοινό ένα δίκτυο μονοπατιών ασφαλές, προσιτό και αναρτημένο στο διαδίκτυο, εύκολα αναγνώσιμο για να το γνωρίσει ο κόσμος» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λάττας.