Στην Κρήτη, επιστρατεύουν ακόμα και το χιούμορ προκειμένου να πείσουν τους…θεριακλήδες να μην…φυτεύουν τις γόπες στην άμμο.
«Μην σβήνεται τα τσιγάρα στην άμμο, οι περυσινές γόπες δε φύτρωσαν ακόμη», συνιστά ο Ενιαίος Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), στην ενημερωτική εκστρατεία του σε παραλίες του Ηρακλείου με ταυτόχρονη διανομή του ειδικού, χάρτινου σταχτοδοχείου παραλίας που δημιούργησε, σε καπνιστές και στις παράκτιες επιχειρήσεις.
Οι γόπες των τσιγάρων, πέρα από τον τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν για τα μικρά παιδιά, αποτελούν πηγή μόλυνσης των ακτών και των θαλασσών από το πλαστικό που περιέχει το φίλτρο, αλλά και λόγω των τοξικών ουσιών που έχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.
Παράλληλα, τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών – αγγίζει το 40% – γίνονται εύκολα «τροφή» για τα θαλασσοπούλια, αλλά και για τα ψάρια όταν καταλήγουν στις θάλασσες.
Οι δε Έλληνες καπνιστές, «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
«Το περιβάλλον «επιζητεί» την άμεση, πολύπλευρη και δυναμική αντίδρασή μας. Χρειάζεται την προστασία μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.
Γι’ αυτό κι εμείς στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., παράλληλα με την εκστρατεία για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας – που έχει πολύ καλά αποτελέσματα – ανοίγουμε έναν νέο κύκλο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για να σταματήσουμε να βλέπουμε τις ακτές μας γεμάτες αποτσίγαρα. Ευελπιστώ ότι και αυτή η κίνηση, που έχει ήδη αγκαλιαστεί από συλλόγους και φορείς τους οποίους οφείλουμε και δημόσια να συγχαρούμε, θα βρει ανταπόκριση και από τους λουόμενους»