Η περιοχή της Ανατολίας, ένα περίφημο σταυροδρόμι πολιτισμών στην ανθρώπινη ιστορία, ξεχωρίζει ως μια γεωγραφική περιοχή διάσπαρτη με μοναδικούς θησαυρούς από τους πολιτισμούς που φιλοξένησε.

Σε αυτή τη γη, που μαγεύει με τη μακραίωνη ιστορία της, ήρθαν στο φως περίπου 10.500 ευρήματα, ενώ το 2022 πραγματοποιήθηκαν 713 αρχαιολογικές δραστηριότητες.

Η γη της Ανατολίας, η οποία φιλοξένησε τους αρχαιότερους οικισμούς στη γη, αποτελεί πόλο έλξης λόγω του ανεκτίμητου ιστορικού της πλούτου. Η Τουρκία παρουσιάζει εκπληκτικά ιστορικά κειμήλια από αρχαίους πολιτισμούς, και η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε έναν τεράστιο αριθμό τέτοιων ευρημάτων, τα οποία εκτίθενται στα Μουσεία. Οι αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν τους τελευταίους δύο αιώνες στην Ανατολία ανέδειξαν ένα μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, ενώ άλλες έρευνες εξακολουθούν να διεξάγονται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνολικά 713 αρχαιολογικές δραστηριότητες έλαβαν χώρα το 2022 στη χώρα. Η Τουρκία διαπρέπει σε αυτό το πεδίο, με τη διεξαγωγή ανασκαφών σε επτά περιοχές, καθώς και με μελέτες συντήρησης και ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις. Υποστηρίζοντας μια ποικιλία δραστηριοτήτων όπως ανασκαφές, αρχαιολογικές επιτόπιες έρευνες, έρευνες με γεωφυσικές μεθόδους με χρήση ραντάρ υπεδάφους και εργασίες καθαρισμού, η Τουρκία συγκαταλέγεται στις πλέον παραγωγικές χώρες όσον αφορά τις αρχαιολογικές έρευνες.

Αρχαιολογικές έρευνες σε ολόκληρη την Τουρκία

Στο πλαίσιο των ερευνών που υλοποιήθηκαν το 2022, διεξήχθησαν συνολικά 259 αρχαιολογικές ανασκαφές, συμπεριλαμβανομένων 160 που πραγματοποιήθηκαν από αποστολές επιστημονικού προσωπικού τουρκικής καταγωγής, 32 από επιστημονικές αποστολές του εξωτερικού και 57 υπό την αιγίδα των Διευθύνσεων Μουσείων. Και πάλι υπό την αιγίδα των Διευθύνσεων Μουσείων, πραγματοποιήθηκαν 187 σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές, 10 σωστικές ανασκαφές σε χώρους δημόσιου συμφέροντος και 89 ανασκαφές με εργασίες διάτρησης.

Επιπλέον, η Τουρκία αποτελεί κέντρο της υποθαλάσσιας αρχαιολογίας, με ναυάγια και έργα τέχνης που χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Στη χώρα πραγματοποιήθηκαν 7 υποθαλάσσιες ανασκαφές και 3 ερευνητικές μελέτες.

Πέραν των ανασκαφών σε ολόκληρη την Τουρκία κατά τη διάρκεια του έτους, ο Ως αποτέλεσμα αυτών των σχολαστικών ερευνών, περίπου 10.500 ιστορικά ευρήματα μεταφέρθηκαν σε μουσεία.

Από το προηγούμενο έτος, η Μούγλα (Muğla), με 54 αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της, αποτέλεσε την επαρχία που φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό ερευνών, συνδέοντας το Αιγαίο με τη Μεσόγειο. Μετά τη Μούγλα, η οποία παρουσιάζει μια ιστορία 8.000 χιλιάδων ετών και εκατοντάδες αρχαίες πόλεις και ερείπια, ακολουθεί η Σμύρνη (İzmir), το μαργαριτάρι του Αιγαίου, με 41 αρχαιολογικές έρευνες.

Τα κυριότερα γεγονότα της αρχαιολογικής σκηνής το 2022

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στο Δυτικό θέατρο της αρχαίας πόλης της Λαοδικείας. Η Λαοδικεία, η οποία βρίσκεται εντός της πόλης Ντενιζλί (Denizli), υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές και διάσημες πόλεις της γεωγραφικής περιοχής της Ανατολίας τον πρώτο αιώνα π.Χ. Το αποκατεστημένο Δυτικό θέατρο της αρχαίας πόλης της Λαοδικείας άρχισε να λειτουργεί ξανά ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Επιπλέον, το Διεθνές συμπόσιο ανασκαφών, έρευνας και αρχαιομετρίας, το οποίο οργανώνεται κάθε έτος χωρίς διακοπή από το 1979, έλαβε χώρα στο Ντενιζλί με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Πανεπιστημίου του Παμούκκαλε (Pamukkale) και του Μητροπολιτικού δήμου του Ντενιζλί. Η εκδήλωση φιλοξένησε πολλούς ντόπιους και ξένους επιστήμονες και φοιτητές.

Ενώ συνεχίζονται ο προγραμματισμός και οι αξιολογήσεις επιτόπιων μελετών για το 2023, περίπου 750 αρχαιολογικές δραστηριότητες αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος, οι οποίες θα μεταδώσουν τον ιστορικό πλούτο της Τουρκίας στις μελλοντικές γενιές.