Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο Μάρτιος αναμένεται να είναι ένας συναρπαστικός μήνας για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στις 31 Μαρτίου, τα βαλκανικά έθνη θα ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στον Χώρο Σένγκεν καθώς οι έλεγχοι αίρονται στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα.

Ενώ και τα δύο έθνη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από το 2007, εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένα να επιδεικνύουν διαβατήρια κατά την είσοδο σε άλλες χώρες της ΕΕ, σε αντίθεση με πολλούς άλλους ευρωπαίους πολίτες.

Το 2024, οι έλεγχοι στα σύνορα για τις δύο χώρες θα απλοποιηθούν και είναι πιθανό να αλλάξουν και πολλές άλλες πτυχές.

Υπάρχουν πολλές εικασίες εάν η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ακολουθήσουν τα βήματα της πρόσφατης εισερχόμενης στο Χώρο Σένγκεν Κροατίας, η οποία έχει επικριθεί ευρέως για την αύξηση των τιμών σε όλους τους τομείς από την ένταξή τους.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν αναμένεται να αλλάξουν τα υπάρχοντα νομίσματα τους στο ευρώ -όπως έκανε η Κροατία- στο άμεσο μέλλον αλλά, όπως είναι αναμενόμενο, θα υπάρξουν αλλαγές σχεδόν αμέσως.

Ώθηση στον τουρισμό στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία

Η ένταξη στη Σένγκεν φαίνεται έτοιμη να δώσει ώθηση στον τουρισμό στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι οικονομίες τους πρόκειται να αποκτήσουν σημαντικές νέες ευκαιρίες.

Η μετάβαση στη ζώνη εκτιμάτια ότι δεν θα οδηγήσει αμέσως σε αυξήσεις των τιμών, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αμέσως τους πιθανούς τουρίστες.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός μπορεί να εξισορροπήσει οποιαδήποτε τάση για υπερβολική απότομη άνοδο των τιμών στα μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Με τους ταξιδιώτες να μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τις διασυνοριακές τιμές, τα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις θα θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικά στις τιμές.

Ανησυχίες για overtourism

Ενώ είναι σαφές ότι η είσοδος των δύο εθνών στη ζώνη Σένγκεν θα αυξήσει τον τουρισμό και θα ενισχύσει τις αντίστοιχες οικονομίες τους, υπάρχουν ανησυχίες για overtourism που είναι ζήτημα σε πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Ο Ritesh Raj,επικεφαλής στην πλατφόρμας κρατήσεων καταλυμάτων CuddlyNest, εκτιμά ότι «η ένταξη του Σένγκεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικό τουρισμό σε δημοφιλείς προορισμούς στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία».

Επισημαίνει επίσης, πως «η νέα δημοτικότητα τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών για καταλύματα, τοπικά αγαθά και υπηρεσίες, καθώς η αυξημένη ζήτηση συχνά αυξάνει το κόστος».

Οπως υπογραμμίζει, «η αύξηση του τουρισμού θα μπορούσε επίσης να τονώσει τη διαφοροποίηση των προορισμών. Η αυξημένη προσβασιμότητα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξερεύνηση τοποθεσιών που δεν είναι συνηθισμένες, διαδίδοντας τα οφέλη του τουρισμού πιο ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη χώρα, μια τάση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα».

Προτείνει ότι η ισορροπία του αναπτυσσόμενου τουρισμού και η έλλειψη ζημιών εξαρτάται από τις αρχές των χωρών, λέγοντας ότι η επιτυχία «θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία διαχειρίζονται τις τουριστικές πολιτικές και τις υποδομές τους ενόψει του αυξημένου αριθμού επισκεπτών».