Η αεροπορική υπηρεσία ασφάλειας της Ευρώπης κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσουν στην αξιολόγηση των νέων κατευθυντήριων γραμμών για τον κορωνοϊό σε πραγματικές καταστάσεις.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε τις κατευθυντήριες γραμμές την περασμένη εβδομάδα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, με στόχο να επιτρέψει την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών υπό ασφαλείς συνθήκες, τόσο επιχειρησιακά όσο και από άποψη δημόσιας υγείας.

Ο αεροπορικός οργανισμός είπε ότι το πρόγραμμα αξιολόγησης θα επικεντρωθεί σε αεροπορικές εταιρείες που εφαρμόζουν πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές και πετούν σε αεροδρόμια που έχουν επίσης καλύτερη εικόνα για το πώς λειτουργούν οι συστάσεις και πού απαιτείται βελτίωση.

«Τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα θα είναι πρωτοπόροι στην επιστροφή στις κανονικές πτήσεις μετά από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση για την εμπορική αεροπορία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EASA, Πάτρικ Κι. «Τα σχόλια που μας παρέχουν θα είναι καθοριστικά για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε πραγματικά τους στόχους ασφάλειας αυτών των οδηγιών για την υγεία και θα βοηθήσουμε ολόκληρο τον τομέα να ξαναρχίσει τις εργασίες με τρόπο που κάνει τους επιβάτες και το προσωπικό να αισθάνονται ασφαλείς.»

Η καθοδήγηση αναλύει το ταξίδι του επιβάτη σε έξι τμήματα: πριν φτάσετε στο αεροδρόμιο, ενώ βρίσκεστε μέσα στον τερματικό σταθμό αναχώρησης , επιβίβαση σε πτήση , καθ ‘οδόν διέλευση  και άφιξη στον τελικό προορισμό. Ένα ξεχωριστό τμήμα εστιάζει στην ασφάλεια του πληρώματος πτήσης.

Τα πρωτόκολλα ασφάλειας καλύπτουν μέτρα κοινωνικής απόστασης, υγιεινή χεριών και συστάσεις μάσκας. Βασίζονται επίσης στους επιβάτες που αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη, όπως η αναβολή του ταξιδιού εάν μαθαίνουν ότι ήρθαν σε επαφή με κάποιον που έχει COVID-19.

Οι συμμετέχουσες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια θα πρέπει να υπογράψουν τη δέσμευσή τους να συμμορφωθούν με τις οδηγίες, να συντονιστούν με τις εθνικές αρχές και να σχεδιάσουν πρακτικές λύσεις όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα που πληρούν τις προτεινόμενες διαδικασίες.

Ζητήματα που θα προκύψουν θα αναφερθούν στον EASA και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων μαζί με εβδομαδιαία δεδομένα και προτάσεις για βελτίωση.