olga0204Την πεποίθηση ότι ο τουρισμός μπορεί να σταθεί σημαντικός αρωγός στην επαναφορά της ανάπτυξης για την Ελλάδα εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, σε ομιλία της στο πλαίσιο της 28ης έκθεσης Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Η υπουργός έκανε λόγο για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με διευκόλυνση των επενδύσεων, ανάπτυξη ενό σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό, διασφάλιση της ποιότητας των υποδομών και των υπηρεσιών τουρισμού και επένδυση στο δυναμικό της χώρας, τέσσερις στόχοι του υπουργείου προκειμένου η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν ισχυρό παγκόσμιο τουριστικό “παίχτη”.

Επιπλέον, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο αγροτουρισμός ή ο γαστρονομικός τουρισμός.

Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Τουρισμού μπορεί να επιτύχει …
– τη διασύνδεση της τουριστικής δραστηριότητας με άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας.
– Την προστασία και αναζωογόνηση χωριών και παραδοσιακών οικισμών που τείνουν να εγκαταλειφθούν.
– Την αναβίωση και επαναδραστηριοποίηση μορφών της αγροτικής και βιοτεχνικής παραγωγής που βρίσκονται σε ύφεση.
– Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους και γυναίκες.
– Την ανάπτυξη μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας οικογενειακού τύπου.
– Την ανάπτυξη καινοτομικών δράσεων και πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.

Προκειμένου να υλοποιηθούν όμως τα προγράμματα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός σε όλες τις προσπάθειες, τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη, επισημαίνοντας ότι πέρα από το μοντέλο “Ήλιος και Θάλασσα”, η Ελλάδα θα πρέπει να ανοίξει νέες προοπτικές εκμεταλλευόμενη τις ιδιαίτερες φυσικές της ομορφιές και τη μοναδικότητα της πρωτογενούς της παραγωγής, με προϊόντα όπως ο κρόκος, το μέλι, το λάδι κλπ.

Η κ. Κεφαλογιάννη επίσης χαρακτήρισε το πρόγραμμα της δράσης του ΞΕΕ “Ελληνικό Πρωινό” μια εξαιρετική ιδέα και το υπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει τόσο τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όσο και κάθε άλλη παρόμοια προσπάθεια.

Εξάλλου, ήδη προωθείται από το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η σύζευξη του τουριστικού προϊόντος και της ελληνικής
αγροτικής παραγωγής, η καθιέρωση θεσμών που θα την ενισχύσουν, η προώθηση της τοπικής κουζίνα, η οποία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις περιφερειακές οικονομίες και να δώσει νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή.

Τέλος, όπως επισήμανε η κ. Κεφαλογιάννη, στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο 2013 να φέρει ξανά τον ελληνικό τουρισμό στο παγκόσμιο προσκήνιο.