γράφει ο Δρ. Νίκος Πράπας ,

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν προορισμό παγκοσμίου φήμης όσον αφορά τον ιατρικό τουρισμό, με ιδιαίτερο competitive advantage, πέρα από τις φυσικές ομορφιές που την διακρίνουν, τον εξαιρετικά προηγμένο νόμο της όσον αφορά τις διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Στην Ελλάδα επιτρέπεται η δωρεά σπέρματος, δωρεά ωαρίων, δωρεά εμβρύων, μονογονεϊκή οικογένεια (single woman) και η παρένθετη μητρότητα (για ετερόφυλα ζευγάρια).

Η χώρα διαθέτει κορυφαίες κλινικές και εξειδικευμένους γιατρούς στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής, πολλοί από τους οποίους έχουν εκπαιδευτεί ή εργαστεί σε παγκοσμίου φήμης ιδρύματα.

Ως αποτέλεσμα αυτού, τα εργαστήρια και οι μονάδες εξωσωματικής είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Οι θεραπείες συνδυάζουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας και οικονομικά προσιτές τιμές, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σκοπός μας είναι να παρέχουμε εξατομικευμένες θεραπείες με επίκεντρο τον ασθενή. Καινοτόμος θεωρείται ο νόμος επι της Παρένθετης Μητρότητας στην Ελλάδα, ο οποίος είναι πρωτοποριακός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας την Ελλάδα το μοναδικό κράτος στην Δυτική Ευρώπη που επιτρέπει με πλήρη νομιμότητα μια τέτοια διαδικασία.

Παρένθετη Μητέρα στην Ελλάδα

Σε σχέση με χώρες όπως την Αμερική, η Ελλάδα έχει δύο πολύ δυνατά προτερήματα στην
Παρένθετη Μητρότητα. Στην Ελλάδα, το κόστος της Παρένθετης ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο με το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Επίσης, σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο (ΦΕΚ Β’ 5524/26.10.2022), η γυναίκα που επιθυμεί να προβεί στην διαδικασία της Παρένθετης Μητρότητας χρειάζεται να έχει ιατρική ανάγκη, η οποία παρουσιάζεται ενώπιον ενός δικαστή, που αποφασίζει αν θα δώσει την άδεια για να προχωρήσει το κάθε περιστατικό. Μετά την
απόφαση του δικαστή, στο πιστοποιητικό γεννήσεως του παιδιού αναγράφονται ως γονείς το ζευγάρι που περνάει την διαδικασία και οχι η γυναίκα που λειτουργεί ως Παρένθετη Μητέρα, εξαλείφοντας την ανάγκη για διαδικασία υιοθεσίας του παιδιού.

Οι δυνατότητες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Για ορισμένα ζευγάρια, η φυσική σύλληψη δεν είναι εφικτή λόγω διαφόρων ιατρικών ή βιολογικών παραγόντων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προσφέρει ελπίδα, υποστήριξη και τη δυνατότητα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ο κ. Πράπας, ως γιατρός, και πρωτίστως άνθρωπος, έχει σκοπό την ειλικρίνεια και την αντιμετώπιση του κάθε ζευγαριού σαν ειδική περίπτωση. Ως πατέρας κοριτσιών, κατανοεί τον συναισθηματικό φόρτο που μπορεί να δημιουργήσει το κάθε ταξίδι Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και σκοπός του είναι η διαφάνεια και η υποστήριξη της κάθε γυναίκας που βρίσκεται μπροστά του.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν είναι λοιπόν απλώς μια τεχνολογική καινοτομία· είναι μια ακτίνα φωτός για τα ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα. Προσφέροντας λύσεις, ελπίδα και τη δυνατότητα να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της γονεϊκότητας, ενισχύει την ανθρώπινη επιμονή, τη σύνδεση και την αγάπη. Για εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτό το δύσκολο ταξίδι, η επιστήμη προσφέρει πλέον έναν ουσιαστικό τρόπο να επιτύχουν το πιο όμορφο θαύμα της ζωής: τη δημιουργία οικογένειας.


Ο καθηγητής Νίκος Πράπας θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στον ευρωπαϊκό χώρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, έχοντας χτίσει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας ως ειδικός. Έχοντας αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ορίστηκε Τακτικός Καθηγητής, ο κ. Πράπας κατέχει τίτλους από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως, όπως το Yale University, Columbia University, Jones & Jones Institute και άλλα ακαδημαϊκά ινστιτούτα.