Πράξη αναμένεται να γίνει στο άμεσο μέλλον η ιδέα αλλαγής πρωτεύουσας της Ινδονησίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, Τζόκο Γουιντόντο.

Η Τζακάρτα θα αποτελεί παρελθόν ως πρωτεύουσα την Ινδονησίας και τη θέση διεκδικεί ως φαβορί η πόλη Παλανγκαράγια, στο νησί Βόρνεο, στο μέσο του αρχιπελάγους.

Οι λόγοι για την μεταφορά της πρωτεύουσας είναι πολλοί και η ιδέα μεταφοράς της πρωτεύουσας έχει προκύψει αρκετές φορές από τότε που η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ολλανδία το 1945.

Το 2016 έρευνα έδειξε ότι η νυν πρωτεύουσα καταγράφει τη χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση παγκοσμίως με τους υπουργούς να χρειάζεται να συνοδεύονται από την αστυνομία για να φτάσουν εγκαίρως στις συναντήσεις τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξοδεύονται 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες μεγάλα τμήματα της πόλης κινδυνεύουν να βυθιστούν εντελώς μέχρι το 2050. Η βόρεια Τζακάρτα βυθίστηκε 2,5 μέτρα σε διάστημα 10 ετών και συνεχίζει να βυθίζεται κατά 1-15 εκατοστά κάθε χρόνο.

Το ήμισυ της Τζακάρτα είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κυρίως λόγω της άντλησης των υπόγειων υδάτων, που χρησιμοποιούνται ως πόσιμο νερό και για μπάνιο.

Οι πολίτες της Ινδονησίας, σύμφωνα με το BBC, προβληματίζονται με την ιδέα μετακίνησης της πρωτεύουσας λέγοντας πως θα πάρει πάνω από 10 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα, ενώ ο μεγαλύτερος πλούτος της Χώρας είναι συγκεντρωμένος στη Τζακάρτα.

Πιθανότατα με τη μετακίνηση της πρωτεύουσας, ο πρόεδρος της χώρας να διαδόσει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και για τους κατοίκους της χώρας που αισθάνονται παραμελημένοι.