Μία οικουμενική γιορτή για τον ευλογημένο τόπο της Λήμνου θα πραγματοποιηθεί, με αφορμή την παρουσίαση του δίτομου συλλογικού έργου «Λήμνος, εκκλησιαστική κληρονομιά» και «Λήμνος, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά», στο Κολλέγιο Αθηνών, την Τρίτη 22 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα.

 Υμνώντας τη Λήμνο, σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο της εκκλησίας, του πολιτισμού, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της πολιτικής, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και επιφανείς επιχειρηματίες θα τιμήσουν με την παρουσία τους αυτήν την γιορτή του ελληνισμού, η οποία θα κορυφωθεί με το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων και τοπικά εδέσματα, αποπνέοντας στον χώρο την αύρα του νησιού.

Το λεύκωμα

 

Η περιήγηση στο αρχαίο και πρόσφατο παρελθόν της Λήμνου ξετυλίγεται μέσα από δύο τόμους, δεκαπέντε συγγραφείς, χίλιες σελίδες, εκτενέστατο φωτογραφικό υλικό, ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες.

 Η σύγχρονη αυτή έκδοση αποκαλύπτει την ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιού και την προσφορά του στον ελληνισμό, με την ιδιόμορφη της αφήγηση, η οποία προσεγγίζει με σεβασμό και ευαισθησία την ιστορικότητα, τις παραδόσεις και την ομορφιά του νησιού και των ανθρώπων του, φέρνοντας στο φως την πραγματική ιστορία του και πολλές λιγότερο γνωστές πτυχές της.

 Μετά από μια πολύχρονη διαδικασία για τη συγκέντρωση του φωτογραφικού και εικαστικού υλικού και για τον συντονισμό των συμμετεχόντων στην έκδοση, έγκριτοι συγγραφείς, Καθηγητές Πανεπιστημίου και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταγράφουν τον πλούτο της εκκλησιαστικής κληρονομιάς του νησιού στον πρώτο τόμο του λευκώματος, και την ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά στον δεύτερο τόμο.

 Το λεύκωμα, εμπλουτισμένο με εισηγήσεις, περιγραφές, μαρτυρίες, ιστορικές σημειώσεις και επιστημονικές παραπομπές, μεταφέρει τον αναγνώστη στα βάθη της ψυχής αυτού του τόπου, αποτελώντας την πιο ολοκληρωμένη και άρτια καταγραφή που έχει πραγματοποιηθεί για τη Λήμνο.

Επίσημοι καλεσμένοι

 Στην παρουσίαση του βιβλίου, χαιρετισμούς θα αποδώσουν εκπρόσωποι του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου. Θα παραστούν ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων, Αντώνης Καραγιάννης, καθώς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Παντός Αιγαίου Πελάγους, Ιερόθεος.

 Επίσης, θα παραστούν οι εισηγητές: Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος (Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών), Μάριος Μπέγζος (Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αθανάσιος Σέμογλου (αν. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (Ακαδημαϊκός – τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών), Χρήστος Μπουλώτης (αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών και συγγραφέας) και Γιώργος Κωνσταντέλλης (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GeoVent), υπό τον συντονισμό του Γεράσιμου Ρηγάτου (Επίτιμος Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Διευθυντής Παθολογίας – Ογκολογίας στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»).

Πληροφορίες

 Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών, Στεφ. Δέλτα 15, Ψυχικό – Αθήνα τηλ.: 210 2932894.