Οι κυβερνήσεις της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης θα ανοίξουν διασυνοριακά ταξίδια για βασικούς επιχειρηματικούς και επίσημους σκοπούς μεταξύ των δύο χωρών μέσω του συστήματος αμοιβαίας πράσινης λωρίδας (RGL).

Το πρόγραμμα RGL απαιτεί από τους ταξιδιώτες να συμμορφώνονται με τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης και δημόσιας υγείας Covid-19 που συμφωνήθηκαν αμοιβαία και από τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών τεστ για την ανίχνευση του ιού (PCR).

Οι κυβερνήσεις θα έχουν περαιτέρω συζητήσεις για την αποκατάσταση των ταξιδιών και για άλλες ομάδες.

«Θα είναι για μια περιορισμένη ομάδα ανθρώπων προς το παρόν, και θα γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, κ. Vivian Balakrishnan σε δημοσίευση στο Facebook. «Ζητώ την κατανόηση και την υπομονή όλων καθώς απέχουμε λίγο από το πλήρες και ανοιχτό ταξίδι, ακόμη και στη Μαλαισία.»

Οι αιτήσεις από επιλεγμένο αριθμό ταξιδιωτών μπορούν να υποβληθούν έως τις 10 Αυγούστου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AirAsia Group, κ. Tan Sri Tony Fernandes είπε: “Και οι δύο χώρες έχουν αποδώσει εξαιρετικά καλά διατηρώντας την εξάπλωση του Covid-19 υπό έλεγχο, ιδίως στους τοπικούς πληθυσμούς. Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι λαοί της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης αξίζουν ένα μπράβο για τις αδιάκοπες προσπάθειές τους και την αυστηρή πειθαρχία τους.

Το RGL μπορεί να είναι μόνο το πρώτο βήμα, αλλά σίγουρα είναι το πιο σημαντικό καθώς και οι δύο χώρες αρχίζουν να αναβιώνουν την οικονομία. Προσβλέπουμε στο σχηματισμό περισσότερων «πράσινων λωρίδων» μεταξύ χωρών με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης ή ενεργών περιπτώσεων, και αποδεδειγμένα συστήματα περιορισμού της πανδημίας. Η AirAsia έχει δεσμευτεί πλήρως για την επανέναρξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας αναζωογονώντας έτσι τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή”.

Μετά την ανακοίνωση της RGL, η AirAsia προετοιμάζεται για την επανάληψη των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής Κουάλα Λουμπούρ-Σιγκαπούρης που θεωρείται ότι είναι η πιο πολυσύχναστη. Θα ακολουθήσουν και άλλοι διεθνείς προορισμοί, με την επιφύλαξη έγκρισης από τις αρχές.