Οι καταναλωτές δεν είναι σίγουροι πλέον ότι θα πραγματοποιήσουν διακοπές στο εξωτερικό όπως συνέβαινε παλαιότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Από τους 5.067 ανθρώπους που ερωτήθηκαν από την YouGov, μόνο το 53% σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, 2% λιγότερο από πέρυσι. Παράλληλα ο αριθμός των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να πάνε στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση αγγίζοντας το 28%.

Η έρευνα μέτρησης του δείκτη για την πρόθεση πραγματοποίηση διακοπών (Holiday Frequency Index-HFI), που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρίας First Rate Exchange σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τουρισμού & Ταξιδίων, θεώρησε υπεύθυνη για αυτή την τάση την ψηφοφορία για το Brexit και την απότομη πτώση της αξίας της στερλίνας.

Παράλληλα, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο, ο δείκτης για την πρόθεση πραγματοποίησης διακοπών έχει πέσει στο 61, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 2013.

Επιπλέον παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που σχεδιάζουν ταξίδια στην Ευρωζώνη από την άνοιξη και τη συνεχόμενη πτώση της αξίας της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2016, όταν η τελευταία έκθεση HCI, δόθηκε στη δημοσιότητα, το 66% των ανθρώπων σχεδίαζαν ταξίδια στην Ευρωζώνη, αλλά η τελευταία έκθεση διαπίστωσε ότι μόνο το 63% είχαν την πρόθεση να ταξιδέψουν εκεί. Ο αριθμός των ανθρώπων που σχεδιάζουν ταξίδια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρέμεινε σταθερός στο 7%.

Τέλος, εκτός από τις ανησυχίες για το νόμισμα, το 65% των ταξιδιωτών δήλωσαν ότι ανησυχούν για την τρομοκρατία στα θέρετρα διακοπών, αν και το 54% είπαν ότι ήταν απίθανο να αλλάξουν τα σχέδια ταξιδιού τους.