Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Σερβία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των πτήσεων προς τη Μόσχα, μετά την κριτική από τις γειτονικές χώρες ότι εκμεταλλεύεται τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη έχουν ακυρώσει τις πτήσεις προς τη Ρωσία και για τους ρωσικούς αερομεταφορείς, αλλά όχι τη Σερβία.

Η τελευταία έχει διπλασιάσει τις πτήσεις προς τη Μόσχα και τοποθέτησε το κορυφαίο αεροσκάφος Airbus A330-200 στα δρομολόγια, όταν το αεροσκάφος δεν ταξιδεύει από/προς τη Νέα Υόρκη.

Παρά την κατοχή της Ουκρανίας, η Σερβία είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολούθησε το παράδειγμα των άλλων χωρών, αφήνοντας ανοιχτό τον εναέριο διάδρομο προς τη Ρωσία.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Emine Dzheppa είπε σε μια ανάρτηση στο Twitter στις 15 Μαρτίου ότι η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη με ανοιχτό ουρανό στη Ρωσία.

«Το να βγάζεις χρήματα από το αίμα είναι ανάξιο μιας υποψήφιας χώρας στην ΕΕ», σημείωσε.

Παρά το γεγονός ότι η Σερβία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ, οι αρχές της αρνήθηκαν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Αυτό σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να καθυστερήσει την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ καθώς η εξωτερική πολιτική της Σερβίας δεν φαίνεται να είναι σύμφωνη με αυτήν της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι σερβικές αρχές αγνόησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, καθώς μία από τις παραβιάσεις που έχει διαπράξει η Σερβία είναι η άρνηση επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στην επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, παρά την άρνηση επιβολής περιορισμών στη Ρωσία, τις τελευταίες 24 ώρες, περίπου 12.500 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στη Σερβία.