Ο Eamonn Brennan , Γενικός Διευθυντής του EUROCONTROL , και ο Olivier Jankovec , Γενικός Διευθυντής του ACI Europe , υπέγραψαν κοινό Μνημόνιο για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους καθώς οι δύο οργανισμοί εργάζονται για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής αεροπορίας στο μέλλον.

Με μακρά ιστορία επιτυχημένης συνεργασίας σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο διακυβερνητικός οργανισμός που εκπροσωπεί 41 κράτη μέλη και 2 κράτη συνολικής συμφωνίας, και η εμπορική ένωση που συγκεντρώνει όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης μοιράζονται πολλά κοινά καθώς η αεροπορία προχωρά σε ένα νέο κεφάλαιο – ιδίως κοινή εστίαση στη λειτουργική αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα.

Το Μνημόνιο, το οποίο αντικαθιστά μια υπάρχουσα συμφωνία που χρονολογείται από το 2008, οικοδομεί ένα πλαίσιο συνεργασίας γύρω από 2 πυλώνες:

Αποτελεσματική αεροπορική μεταφορά μέσω της αυξημένης ολοκλήρωσης μεταξύ των λειτουργιών στις και γύρω από τις πλατφόρμες του αεροδρομίου και της Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας, μετάβαση στη συλλογική λήψη αποφάσεων. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνονται εγκαίρως οι λειτουργίες και να γίνεται καλύτερη χρήση της υπάρχουσας χωρητικότητας και να ξεκλειδώνεται η λανθάνουσα χωρητικότητα – τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα.

Αυτή η ενοποίηση θα οδηγήσει τελικά σε ανταλλαγή πληροφοριών ένας προς έναν μεταξύ του Σχεδίου Λειτουργίας Δικτύου (NOP) και του Σχεδίου Λειτουργίας του Αεροδρομίου (AOP).

Θα παραδοθεί μέσω της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ της ACI EUROPE μαζί με τα αεροδρόμια μέλη της, και του Διευθυντή Δικτύου EUROCONTROL καθώς και μέσω της συνεχούς συμμετοχής της EUROCONTROL στην Τεχνική, Λειτουργική Επιτροπή και Επιτροπή Ασφάλειας (TOSC) του ACI EUROPE 1. Οι λειτουργίες του δικτύου, που παρέχονται με την υποστήριξη του Διαχειριστή Δικτύου, αποτελούν βασικό πυλώνα του έργου του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού της ΕΕ.

Βιώσιμες αεροπορικές μεταφορές, μέσω της συνεχούς ανάπτυξης και διάδοσης του Airport Carbon Accreditation, του παγκόσμιου προτύπου για τη διαχείριση και μείωση του άνθρακα στα αεροδρόμια, καθώς και τη συνεχή ανάπτυξη της Συνεργατικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (CEM) του EUROCONTROL, η οποία παρέχει καθοδήγηση διαδικασίας μέσω της οποίας τα αεροδρόμια μπορούν να να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις σε στενή συνεργασία με τους επιχειρησιακούς τους ενδιαφερόμενους.

Ο Olivier Jankovec δήλωσε:

« Για τα αεροδρόμια της Ευρώπης, η ανάκαμψη από τον COVID-19 και η επιτακτική ανάγκη να «χτίσουμε ξανά καλύτερα» σημαίνει να κυνηγούν κάθε ευκαιρία για να αυξήσουν τη λειτουργική τους αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τα τελευταία χρόνια, το EUROCONTROL διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας όχι μόνο τα αεροδρόμια αλλά ολόκληρο το αεροπορικό οικοσύστημα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για την περαιτέρω πρόοδο και η διασυνδεδεμένη φύση της αεροπορίας σημαίνει ότι η ενισχυμένη συνεργασία και η ολοκλήρωση είναι καίριας σημασίας. Αυτό ακριβώς αφορά αυτή η νέα συμφωνία μεταξύ της ACI Europe και του EUROCONTROL. Ανυπομονούμε για τη συνέχιση της συνεργασίας μας.”

Ο Eamonn Brennan δήλωσε:

«Οι πτήσεις μειώθηκαν 44% πέρυσι σε όλη την Ευρώπη σε 6,2 εκατομμύρια, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε κατά 59% – απώλεια 1,4 δισεκατομμυρίων. Το EUROCONTROL επικεντρώνεται στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής αεροπορίας και συνεργάζεται στενά με τα αεροδρόμια για να προσφέρει βελτιωμένη επιχειρησιακή απόδοση και βιώσιμες λύσεις καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία. Οι οργανώσεις μας έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η συνεργασία σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η καινοτομία, η Ε&Α, η αστική αεροπορική κινητικότητα και η βελτιστοποίηση της απόδοσης σε όλα τα επίπεδα, αποκομίζουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για την αεροπορία. Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας προς όφελος του ευρύτερου αεροπορικού δικτύου συνολικά».