Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει την ισχύ του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ (DCC) σε ένα ολόκληρο έτος.

Η Επιτροπή έχει προτείνει έως και εννέα μήνες ισχύ, αλλά η IATA λέει ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

“Οι εννέα μήνες που προτείνει η Επιτροπή μπορεί να είναι ανεπαρκείς. Θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσει αυτή η απαίτηση έως ότου όλα τα κράτη προσφέρουν ενισχυτικά εμβόλια σε όλους τους πολίτες και για δωδεκάμηνη ισχύ για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστική δόση. », δήλωσε ο Rafael Schvartzman, Περιφερειακός Αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη.

«Είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη να εναρμονίσουν την προσέγγισή τους ως προς το χρονικό διάστημα που επιτρέπεται μεταξύ του σημείου του πλήρους εμβολιασμού και της χορήγησης της πρόσθετης δόσης».

“Η πρόταση για τη διαχείριση των περιορισμών στην εγκυρότητα του DCC δημιουργεί πολλά πιθανά προβλήματα. Τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο πριν από τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων πολλών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικό έως τις 11 Ιανουαρίου ή ενδέχεται να μην μπορούν να ταξιδέψουν.”

Η IATA επισήμανε επίσης τα κενά στην αναγνώριση των εμβολίων.

Εξέφρασε ανησυχία για τη σύσταση της Επιτροπής ότι οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που δεν είναι εγκεκριμένο από την ΕΕ πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR πριν από την αναχώρηση.

«Αυτό θα αποθαρρύνει τα ταξίδια από πολλά μέρη του κόσμου όπου τα ποσοστά μόλυνσης είναι χαμηλά, αλλά ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ, τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμη ρυθμιστική έγκριση στην ΕΕ».