Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών προέτρεψε τις κυβερνήσεις να καταστήσουν τα αεροπορικά ταξίδια πιο προσιτά, υποστηρίζοντας ότι οι περίπλοκοι κανονισμοί έχουν δημιουργήσει ένα «φραγμό στην παγκόσμια κινητικότητα».

Ο οργανισμός κυκλοφόρησε ένα έγγραφο πολιτικής με τίτλο From Restart to Recovery: A Blueprint for Simplifying Travel, στο οποίο προτρέπει τις κυβερνήσεις να «διαχειρίζονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την αύξηση των διεθνών ταξιδιών» εστιάζοντας σε τρεις βασικούς τομείς: απλοποιημένα πρωτόκολλα υγείας, ψηφιακή λύσεις για την επεξεργασία των διαπιστευτηρίων υγείας και μέτρα Covid-19 ανάλογα με τα επίπεδα κινδύνου με συνεχή διαδικασία αναθεώρησης.

«Τους επόμενους μήνες, πρέπει να εστιάσουμε την εστίασή μας από τα μεμονωμένα ανοίγματα των συνόρων στην αποκατάσταση ενός παγκόσμιου δικτύου αεροπορικών μεταφορών ικανού να επανασυνδέει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την οικονομική αναζωογόνηση».

«Με βάση πάνω από 20 μήνες επιχειρησιακής εμπειρίας πανδημίας και ταξιδιωτικά σχόλια, γνωρίζουμε ότι η εστίαση στην απλότητα, την προβλεψιμότητα και την πρακτικότητα είναι κρίσιμης σημασίας». Αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν θεσπίσει πάνω από 100.000 ενέργειες που σχετίζονται με τον COVID-19. Αυτή η επιπλοκή αποτελεί εμπόδιο στην παγκόσμια κινητικότητα, η οποία ενισχύεται από τις ασυνέπειες που προκαλούνται από αυτές τις πολιτικές μεταξύ των κυβερνήσεων».

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την άρση όλων των ταξιδιωτικών φραγμών (συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας και των δοκιμών) για πλήρως εμβολιασμένα άτομα και να επιτρέπεται σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες με αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής αντιγόνου πριν την αναχώρηση να ταξιδέψουν χωρίς καραντίνα.

Το σώμα προτείνει επίσης τη χρήση ψηφιακού διαπιστευτηρίου υγείας, όπως το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, για την καταγραφή της κατάστασης της υγείας, την εφαρμογή μιας ψηφιακής διαδικτυακής πύλης ή εφαρμογής μέσω της οποίας οι επιβάτες μπορούν να παρουσιάσουν τα διαπιστευτήρια υγείας ταξιδιού τους απευθείας στις αντίστοιχες κυβερνήσεις για επαλήθευση και την ανάπτυξη διαδικτυακή πλατφόρμα για να παρέχει σαφείς εξηγήσεις για τις απαιτήσεις εισόδου, προσαρμοσμένες στον επιβάτη.

Τέλος, το σώμα συνιστά να επανεξετάζονται και να προσαρμόζονται τακτικά τα μέτρα Covid-19 ώστε να αντικατοπτρίζουν τα «μεταβαλλόμενα επίπεδα κινδύνου και τη δημόσια ανοχή».

Προτείνει να δημοσιοποιηθούν οι αξιολογήσεις κινδύνου που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των διεθνών ταξιδιωτικών αποφάσεων και να αναπτυχθεί ένας οδικός χάρτης για την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων στον κόσμο μετά την πανδημία.

«Τα ταξίδια είναι ζωτικής σημασίας», είπε ένας αξιωματούχος της IATA. Πριν από την πανδημία, περίπου 88 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονταν στην αεροπορία για να ζήσουν. Και η αδυναμία δισεκατομμυρίων ανθρώπων να κυκλοφορούν ελεύθερα αεροπορικώς έχει επηρεάσει την ποιότητα της ζωής τους. Γνωρίζουμε ότι η εγκατάσταση των μέτρων ασφαλείας για τον COVID-19 έχει δώσει στους ταξιδιώτες εμπιστοσύνη. Ωστόσο, έχουν δηλώσει ρητά ότι η τρέχουσα ταξιδιωτική εμπειρία πρέπει να βελτιωθεί με περισσότερες πληροφορίες, πιο απλές διαδικασίες και ψηφιακές λύσεις.»

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε πρόσφατα τα ευρήματα μιας μελέτης, η οποία αποκάλυψε ότι οι ταξιδιώτες ήταν βέβαιοι ότι οι κίνδυνοι του ιού θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και ότι θα έπρεπε να αποκατασταθεί η ελευθερία πτήσης.