Με φωτισμό ασφαλείας “made in Greece”, που σχεδιάστηκε στη Μεθώνη Πιερίας, θα εξοπλιστεί το κεντρικό κτίριο της Παγκόσμιας Εκθεσης EXPO 2020 του Ντουμπάι, η οποία εκτιμάται ότι θα προσελκύσει μέσα σε λίγους μήνες -από τον Οκτώβριο ώς τον Απρίλιο του 2020- πολλά εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Η βορειοελλαδική εταιρεία Olympia Electronics, που πρόσφατα “κέρδισε” το συγκεκριμένο έργο γοήτρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρόκειται να αρχίσει να δουλεύει πιο συστηματικά πάνω στο πρότζεκτ από το φθινόπωρο του 2018, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εννέα μηνών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο πρόεδρός της Δημήτρης Λακασάς, που πρόσφατα έλαβε τη διάκριση του “καινοτόμου επιχειρηματία της χρονιάς” από την ΕΥ και είναι υποψήφιος και για επιχειρηματίας της χρονιάς στην τελετή που θα γίνει στις 27 Μαρτίου, στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στο πρότζεκτ του Ντουμπάι, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος επισήμανε: “το έργο της ΕΧΡΟ 2020 στο Ντουμπάι εκπέμπει πολύ μεγάλο κύρος κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία μας, δεδομένου ότι στις χώρες του Κόλπου σημειώνεται μεγάλη έκρηξη στις κατασκευές.
Οι γειτνιάζουσες χώρες (των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) -Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία- το αναδεικνύουν ώς επιχειρηματικό hub και το γεγονός ότι τόσα χρόνια έχουμε παρουσία εκεί με ισχυρές επαφές, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε σημαντικότερα μερίδια στην περιοχή”.
Στόχος για τζίρο 50 εκατ. ευρώ και διπλασιασμό εργαζομένων ως το 2025
Η Olympia Electronics, που έκλεισε το 2017 με κύκλο εργασιών 17 εκατ. ευρώ και αύξηση εξαγωγών κατά 12% κι εγχώριων πωλήσεων κατά 5% σε σχέση με το 2016, έχει θέσει στόχο για τζίρο 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 και διεύρυνση του προσωπικού της στα 350 άτομα (έναντι 180 σήμερα).
Ιδρύθηκε το 1979 από τους Νικόλαο Λακασά και Παναγιώτη Αρβανιτίδη, ξεκινώντας από ένα γκαράζ στην Πιερία, στο οποίο ο Δημήτρης Λακασάς μπαινόβγαινε συχνά ως παιδί: “στην αυλή δίπλα σε αυτό το γκαράζ έπαιζα ποδόσφαιρο, γιατί είμαι η δεύτερη γενιά της Olympia και έβλεπα από παιδί την εξέλιξη της εταιρείας, οπότε μπολιάστηκα με αυτό το όραμα”.
Μέσα σε λίγες δεκαετίες, η Olympia Electronics εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και μία από τις δέκα κορυφαίες στην Ευρώπη.
Μερίδιο 27% στα συστήματα φωτισμού ασφαλείας σε Σουηδία και Νορβηγία
Έχει εξαγωγική παρουσία σε 72 χώρες, από τη Σουηδία μέχρι τη Νότια Αφρική και από τη Βρετανία μέχρι την Αυστραλία, ενώ τα συστήματά της, που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα ήδη από το στάδιο της έρευνας, εγκαταστάθηκαν σε χώρες με μεγάλη τεχνολογική παράδοση, όπως η Γερμανία (π.χ., στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης).
Η δε χρήση τους είναι ευρεία στον ευρωπαϊκό Βορρά: το 27% των συστημάτων φωτισμού ασφαλείας στη Σουηδία και τη Νορβηγία, μερίδιο αυξημένο σε σχέση με μόλις λίγα χρόνια πριν, φέρει σήμερα την υπογραφή της Olympia Electronics.
Από τα αλιευτικά του Περού μέχρι την Ινδονησία
Η εταιρεία επεκτάθηκε πριν από λίγα χρόνια και στον τομέα της εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας και πυρανίχνευσης στη ναυτιλία.
“Όλο αυτό ξεκίνησε από τη συλλογιστική που λέει ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε τη μεγαλύτερη ποντοπόρο ναυτιλία παγκοσμίως και ως Ελληνες παραγωγοί να μην παράγουμε κάτι για τη ναυτιλία. Ξεκινήσαμε λοιπόν στον κλάδο το 2014, πιστοποιήσαμε τα προϊόντα μας από τον βρετανικό νηογνώμονα Lloyd Register of Shipping, ώστε να είμαστε αποδεκτοί από το σύνολο της παγκόσμιας ναυτιλίας, και από εκεί και πέρα έχουμε κερδίσει αρκετά έργα.
Ενδεικτικά το 2017 εξοπλίσαμε με τα συστήματά μας 15 fishing boats (μεγάλα αλιευτικά) στο Περού και πέντε πλοία του εφοπλιστικού ομίλου Λιβανού, που κατασκευάστηκαν στο ναυπηγείο Σπανόπουλου στο Πέραμα, εξοπλίσαμε αντίστοιχα πλοία στην Ινδονησία και συμμετέχουμε σε cluster (συστάδα) επιχειρήσεων με έδρα τον Πειραιά, μαζί με άλλες 21 ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, τέσσερις εκ των οποίων προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, που μαζί κάνουμε κοινές προωθητικές δράσεις για ναυτιλία” σημειώνει.
Στο τμήμα R & D ένας στους δέκα εργαζόμενους
Ερωτηθείς αν η εταιρεία ετοιμάζει κάποιο καινούργιο προϊόν, δεδομένου ιδίως ότι διαθέτει εξαιρετικά δραστήριο in-house τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης (Ε & Α), ο κ. Λακασάς εξηγεί:
“Περισσότερο από το 10% του ανθρώπινου δυναμικού μας βρίσκεται στο τμήμα Ε & Α. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε ασύρματα συστήματα επικοινωνιών που κουμπώνουν στα συστήματα σφαλείας και πυρανίχνευσης.
Αναπτύσσουμε επίσης κεντρικές μονάδες φωτισμού ασφαλείας, για πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως αυτές της ΕΧΡO 2020 ή οι ουρανοξύστες και δουλεύουμε πολύ την τεχνολογία με τους υπερπυκνωτές, η οποία υποκαθιστά τους συμβατικούς συσωρευτές, δηλαδή τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες”.
“Καινοτομία σημαίνει να αγαπάς να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά από την αγορά”
Σε σχέση με το βραβείο που έλαβε στην κατηγορία “αινοτόμος Επιχειρηματίας”και ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο “γονίδιο” – κλειδί στο DNA της επιχείρησης που καινοτομεί, ο κ. Λακασάς απάντησε:
“Το γονίδιο της καινοτομίας είναι να αγαπάς το να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά από την αγορά. Η καινοτομία είναι μια έννοια που την έχεις μέσα σου, στο DNA σου και την επικοινωνείς στο σύνολο του οργανισμού της εταιρείας. Η καινοτομία αποτελεί επίσης ομαδική δουλειά.
Η διάκριση του καινοτόμου επιχειρηματία λοιπόν, εκτός από εμένα, ανήκει εξίσου στον συνέταιρό μου και στους 180 εργαζομένους της Olympia Electronics. Η καινοτομία είναι θέμα team work και θέμα οράματος”.
Οι Βόρειοι, οι Νότιοι, η ευλογία της κατ’ ανάγκη εξωστρέφειας και η παχιά αγελάδα
Διαπιστώνει διαφορές ως προς την άσκηση της επιχειρηματικότητας στον ελληνικό Βορρά και τον ελληνικό Νότο; “Βεβαίως και υπάρχουν διαφορές.
Καταρχήν τις επιχειρήσεις της Αττικής μπορούμε να τις καταχωρήσουμε σε δύο κατηγορίες: ένα μεγάλο κομμάτι είναι ο κρατικοδίαιτος τομέας της Αττικής, που τις προηγούμενες δύο δεκαετίες έμαθε να δουλεύει με το δημόσιο, κάνοντας χρήση της εγγύτητας στο κέντρο λήψης αποφάσεων.
Οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας στήριζαν μέχρι και πάνω από το 80% της δραστηριότητάς τους στο Δημόσιο κι αυτές έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή γιατί το δημόσιο δεν είναι πια η γνωστή παχιά αγελάδα.
Η άλλη κατηγορία επιχειρήσεων της Αττικής έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί εδρεύουν οι περισσότερες πολυεθνικές.
Το γεγονός αυτό επηρεάζει θετικά και τις επιχειρήσεις του νομού και είτε σε επίπεδο στελεχών είτε σε επίπεδο δικτύωσης είτε συνολικά νοοτροπίας μπορεί και δίνει προβάδισμα.
Από την άλλη, στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε επίσης παραδείγματα κρατικοδίατων επιχειρήσεων, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Το γεγονός ότι οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, μη έχοντας άμεση διασύνδεση με τον δημόσιο τομέα στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 έω 2010, αναγκάστηκαν να είαι εξωστρεφείς και παραγωγικές και όχι μεταπραττικές, αποδείχτηκε ευλογία, γιατί έχουν πολύ καλύτερα μπολιασμένο πνεύμα παραγωγής και εξωστρέφειας” επισημαίνει.
Το φως στην άκρη του τούνελ
Κληθείς να σχολιάσει αν βλέπει αλλαγές τα τελευταία χρόνια ως προς την άσκηση της επιχειρηματικότητας και την οικονομία στην Ελλάδα, ο κ. Λακασάς σημειώνει:
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση του επιχειρείν σήμερα, σε σχέση με το 2015, είναι καλύτερη. Το 2015 η κατάσταση ήταν τραγική, με τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με τα capital controls.
Εκείνη την περίοδο δεν θέλουμε να τη θυμόμαστε, τόσο για ό,τι συνέβη στο εσωτερικό περιβάλλον του επιχειρείν, όσο για το ό,τι αυτό επικοινωνούσε για το made in Greece προς τα έξω.
Υπάρχει σαφής βελτίωση, αλλά δεν είναι αρκετή. Δεν είναι αρκετή, γιατί βλέπουμε χώρες που ήταν πολύ πίσω από εμάς, όπως η Ρουμανία ή η Πολωνία, οι οποίες κάνουν πολύ δυναμικά βήματα, προσφέρουν χρήμα χαμηλού κόστους στους επιχειρηματίες και έχουν υψηλά κίνητρα για επενδύσεις, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κάτι για να αλλάξει αυτό, ώστε οι εταιρείες που παράγουν και εξάγουν από την Ελλάδα να μην υπερφορολογούνται, να μην πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας”.
Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία; “Το βλέπω αυτό. Είμαστε μια εταιρεία που οι πωλήσεις της στην ελληνική αγορά εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τουρισμό και ελληνικό καλοκαίρι που έρχεται δείχνει ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά.
Αυτό αντανακλάται στις ανακαινίσεις και στο χτίσιμο νέων ξενοδοχειακών μονάδων και αυτό μας επηρεάζει θετικά” καταλήγει.