Με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων να παραμένουν αρνητικά κατά 18,9 εκατ. ευρώ, την επίλυση της αντιδικίας με το Δημόσιο για οφειλές πλέον των 22 εκατ. ευρώ να καθυστερεί επί μακρόν και τη μετοχή της να βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε καθεστώς επιτήρησης στο Χ.Α. καθιστώντας τον κίνδυνο αναστολής διαπραγμάτευσης ορατό, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προωθεί η Olympic Catering αποκτά πλέον επιτακτικό χαρακτήρα.

 Στην περυσινή χρήση τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά κατά 18,9 εκατ. ευρώ. ενώ, ο λογαριασμός «αποτελέσματα εις νέο» εμφανίζει συνολικές ζημίες 20,7 εκατ. ευρώ. Το εγχείρημα, δεδομένων των συνθηκών, βρίσκεται αντιμέτωπο με καθυστερήσεις και ήδη αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας που είχε τεθεί στους παλαιούς μετόχους να ασκήσουν το δικαίωμά τους προτίμησης στην ΑΜΚ για έναν ακόμη μήνα, μέχρι τις 23 Μαΐου. Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της αύξησης, το σύνολο των κεφαλαίων που δύναται να αντληθούν θα ανέλθει στα 17,4 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, θα διατεθούν (εντός ενός εξαμήνου από την ολοκλήρωση της αύξησης) για κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, κυρίως μέσω της αποπληρωμής προμηθευτών και λοιπών υποχρεώσεων.

 Εάν τα αντληθέντα κεφάλαια είναι χαμηλότερα των 17,4 εκατ. ευρώ, θα μειωθούν τα ποσά που θα διατεθούν για την αποπληρωμή προμηθευτών και άλλων υποχρεώσεων. Σημειώνεται πως στο τέλος του 2011, το υπόλοιπο των προμηθευτών και λοιπών υποχρεώσεων ανέρχονταν σε 36,5 εκατ. ευρώ.

 

«Πιάνει» το 98,4%

 Σημειώνεται ότι η Everest (ελέγχεται κατά 100% από τη MIG, μέσω των Vivartia και Goody’s) ως κύριος μέτοχος της Olympic Catering με ποσοστό 74,73%, έχει δηλώσει ότι προτίθεται να καλύψει την αναλογία της στη ΑΜΚ και μέχρι το τέλος του 2011 κατέθεσε το ποσό των 13 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη διατέθηκε για τη κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και αποπληρωμής συσσωρευμένων υποχρεώσεων σε προμηθευτές.

 Σημειώνεται πως ο έτερος βασικός μέτοχος, η “Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες” (ελέγχει 10,37% του μ.κ.), εταιρεία 100% κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και εκπροσωπείται (ως προς την ιδιότητα του μετόχου) από τον ειδικό εκκαθαριστή της, την Εθνική Κεφαλαίου. Σε περίπτωση που μόνο η Everest συμμετάσχει στην ΑΜΚ, τότε λόγω dillution το ποσοστό της τελευταίας ανεβαίνει στο 98,4%.

 Η Olympic Catering πέρυσι εμφάνισε κύκλο εργασιών 41,2 εκατ. ευρώ (από 51 εκατ. ευρώ το 2010 και 59 εκατ. ευρώ το 2009) και ζημιές μετά από φόρους 8,8 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένες όμως σε σχέση με το 2010, όταν εμφάνισε αρνητικό αποτέλεσμα ύψους 21,5 εκατ. ευρώ. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στο ότι το 2010 είχε προβεί σε απομείωση της απαίτησης της από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω της αναγκαστικής μετεγκατάστασης της στον Νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ποσού 20,7 εκατ. ευρώ. Στην περυσινή χρήση (2011), η εισηγμένη προχώρησε σε προεξόφληση των απαιτήσεων της από τον όμιλο της παλαιάς Ολυμπιακής για ποσό 2,5 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας ισόποσα τα αποτελέσματα της περιόδου.

 Η υπόθεση χρονολογείται από το 2007, όταν η Olympic Catering προσέφυγε στη διαιτησία κατά του Ελληνικού Δημοσίου για το ζήτημα της μετεγκατάστασης και της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων στο Ελ. Βενιζέλος. Μετά από νέες προσφυγές, κινήσεις αναίρεσης των αποφάσεων από το Δημόσιο και νέα συζήτηση στο Εφετείο, αναμένεται η εκ νέου συζήτηση της υπόθεσης.

 Τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης των δραστηριοτήτων στο κομμάτι της τροφοδοσίας αεροσκαφών (In Flight Catering) και επίγειας εξυπηρέτησης (Handling), η εισηγμένη στράφηκε προς την εκμετάλλευση χώρων εστίασης (κυλικεία), και το βιομηχανικό Catering. Στο τελευταίο, οι πωλήσεις εμφανίζονται σταθερά ανοδικές κατά κύριο λόγο λόγω της δραστηριοποίησης από τον Απρίλιο του 2010 στο τομέα του νοσοκομειακού catering. Το κομμάτι, πάντως, της τροφοδοσίας και handling παραμένει η κύρια πηγή εσόδων της εισηγμένης (με έσοδα 32,3 εκατ.ευρώ το 2011), με κύριους πελάτες την Olympic Air (το 71% του τζίρου) και την British Airways.

Νίκος Χρυσικόπουλος

Πηγή: capital.gr