Η TUI δίνει στους πελάτες την επιλογή να μεταβούν σε άλλη πτήση εάν δεν θέλουν να ταξιδέψουν με το αεροσκάφος Boeing 737 Max, όταν επιστρέψει στην υπηρεσία.

Το Max έχει γειωθεί από τον Μάρτιο του 2019 μετά από δύο θανατηφόρα ατυχήματα, το ένα στην Ινδονησία και το δεύτερο στην Αιθιοπία.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας (FAA) αναμένεται να δώσει άδεια απογείωσης ξανά στο αεροσκάφος, αφού εγκρίνει αλλαγές σε ελαττωματικό λογισμικό που προκάλεσε τα δύο ατυχήματα.

Η TUI και η Ryanair σκοπεύουν να λειτουργήσουν το αεροσκάφος Max μόλις εγκριθεί επίσης από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Αλλά η TUI είπε ότι θα ενημερώσει τους επιβάτες εάν πρόκειται να ταξιδέψουν στο αεροπλάνο. Εάν θέλουν να μετακινηθούν, θα τους επιτραπεί να το κάνουν, χωρίς να επιβαρυνθούν με κόστος τροποποίησης.
Οι πελάτες της TUI θα πρέπει να ενημερώσουν νωρίς για την αλλαγή.

Αντίθετα η Ryanair όπως αναφέρει το Which? δεν θα ενημερώνει τους πελάτες ποια αεροσκάφη θα εκτελούν τις πτήσεις.

Η TUI διαθέτει μόνο πέντε αεροσκάφη Max, κυρίως στη βάση στο Μάντσεστερ. Και αυτά λειτουργούσαν σε μεγαλύτερες πτήσεις προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική πριν από την πανδημία.

Το αεροσκάφος πιστοποιήθηκε ότι θα πετάξει ξανά στις ΗΠΑ από την FAA την περασμένη εβδομάδα. Αλλά θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να απογειωθούν.

Τα αεροπλάνα δεν θα μπορούν να πετάξουν στην Ευρώπη, έως ότου εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας, EASA. Η TUI είπε ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από τον Ιανουάριο.

Η American Airlines είναι πιθανότατα η πρώτη αεροπορική εταιρεία που θα ξεκινήσει εκ νέου το αεροσκάφος Max, πιθανώς στα τέλη Δεκεμβρίου.