arwmatikostourismosΠολύτιµο φυσικό κεφάλαιο που παραµένει αναξιοποίητο από τον ελληνικό τουριστικό τοµέα, στερώντας από την εθνική οικονοµία σηµαντικά έσοδα κι από την κοινωνία θέσεις εργασίας, συνιστά η πλούσια εγχώρια «τράπεζα» βοτάνων.

Παρότι η Ελλάδα είναι 1η δύναµη στην Ευρώπη σε αυτοφυή αρωµατικά φυτά και βότανα, προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποια ενέργεια για να αναδείξει και να εκµεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτηµα. Αντίθετα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, µε πολύ λιγότερο από το ένα τέταρτο του εθνικού µας δυναµικού, έχουν στήσει ολόκληρη βιοµηχανία προσέλκυσης επισκεπτών, που αναζητούν εναλλακτικές µορφές τουρισµού.
Ίδια εικόνα καταγράφεται και στον τοµέα της γαστρονοµίας, όπου, επίσης, τα βήµατα που έχουν γίνει στη χώρα µας είναι πολύ µικρά, σε σχέση µε το τι συµβαίνει στην Ιταλία ή στη Γαλλία, όπως επισηµάνθηκε από επαγγελµατίες του χώρου, σε ειδική εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Πέµπτης 8 Μαΐου, για τη διασύνδεση της Θεσσαλονίκης, ως τουριστικού προορισµού αναψυχής, µε άλλες εναλλακτικές µορφές τουρισµού που αναπτύσσονται σε απόσταση έως και µία ώρα γύρω από το πολεοδοµικό συγκρότηµα.

Το παράδειγµα των βοτανικών κήπων
Στην παρέµβασή της η δρ Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια στο Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής, του «ΕΛΓΟ – ∆ήµητρα», µε µεγάλη εµπειρία και ερευνητική δραστηριότητα γύρω από την εγχώρια βιοποικιλότητα είπε ότι αν και η χώρα µας διαθέτει περίπου 6.500 είδη αρωµατικών φυτών και βοτάνων, εκ των οποίων σχεδόν 3.000 φύονται στη Βόρεια Ελλάδα και πολλά είναι ενδηµικά, εντούτοις δεν έχει γίνει τίποτε να αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος.

«∆ιαθέτουµε το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας της Ευρώπης, αλλά όλα αυτά τα βότανα δεν τα έχουµε αναδείξει σε σχέση µε τη γαστρονοµία ή την αρωµατοθεραπεία, ώστε να προσφέρουµε εναλλακτικές προτάσεις τουρισµού», τόνισε χαρακτηριστικά και συµπλήρωσε πως σε αντίθεση µε τη χώρα µας, στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αναπτύξει περίπου 1.500 βοτανικούς κήπους, οι οποίοι κάθε χρόνο δέχονται περισσότερους από 10 εκατ. επισκέπτες.

Η επιστήµονας έκανε επίσης µια παρουσίαση του βαλκανικού βοτανικού κήπου Κρουσσίων στο νοµό Σερρών, όπου όπως είπε σε µια έκταση 310 στρεµµάτων καλλιεργούνται στα µισά από αυτά 500 είδη αυτοφυούς χλωρίδας και στα άλλα 150 στρέµµατα φυτά, τα οποία έχουν µεταφερθεί από την υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τόνισε µάλιστα πως θα µπορούσε να γίνει µια συνεργασία µε τον ιδιωτικό τοµέα και για παράδειγµα να συµφωνηθεί σε όλα τα καφέ της Θεσσαλονίκης να σερβίρονται ροφήµατα µόνο από µείγµατα ελληνικών βοτάνων, να ετοιµάζονται συνταγές γαστρονοµίας επίσης µε ελληνικά αρωµατικά φυτά και βότανα και φυσικά κάτι αντίστοιχο να γίνει και στην κοσµετολογία, για θεραπευτικούς σκοπούς.

Λιάμης Λεωνίδας

agronews